Debat

SMV: Regeringen burde sikre videncenters overlevelse

Politikerne har valgt ikke at give flere midler til Videncenter om Bygningers Klimapåvirkning, der rådgiver virksomheder i den grønne omstilling. Vi håber, at regeringens vil komme på bedre tanker, skriver Alexander Søndergaard og Morten Frihagen. 

Det er en besynderlig timing, når politikerne for ganske få måneder siden har vedtaget skærpede klimakrav til byggeriet, som kun kommer til at styrke behovet for den rådgivning, som videncenteret tilbyder.
Det er en besynderlig timing, når politikerne for ganske få måneder siden har vedtaget skærpede klimakrav til byggeriet, som kun kommer til at styrke behovet for den rådgivning, som videncenteret tilbyder.Foto: Arthur Cammelbeeck/Ritzau Scanpix
Alexander Søndergaard
Morten Frihagen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er svært at få øje på en del af det danske samfund, der har så stor betydning som byggeriet for Danmarks evne til at nå vores klimamål og samtidig sikre den økonomiske vækst.

Bygge- og anlægssektoren står for en tredjedel af Danmarks samlede CO2-udledning, 24 procent af det samlede energiforbrug, 33 procent af det samlede materialeforbrug og 40 procent af den samlede affaldsmængde i Danmark.

Samtidig er sektoren Danmarks fjerdestørste med knap 200.000 beskæftigede og en omsætning på omkring 370 milliarder i 2023.

Læs også

Derfor er den grønne omstilling af byggeriet fuldstændig afgørende for Danmarks klimaindsats.

Det er en omstilling, der har foregået i en del år efterhånden, men den tager yderligere fart fra 2025, hvor nye skærpede klimakrav til byggeriet træder i kraft.

Politikernes timing er besynderlig

Men at få omsat de skærpede klimakrav til nye arbejdsprocesser og materialer i den enkelte virksomhed, og dermed omsætte lovgivningen til reelle forandringer, kræver nogle gange en hjælpende hånd.

Rigtig mange virksomheder – særligt små og mellemstore virksomheder – har søgt den hjælpende hånd i form af viden og uvildig rådgivning fra Videncenter om Bygningers Klimapåvirkning.

I en tid med et ellers massivt offentligt og politisk fokus på den grønne omstilling kan det undre, at videncenteret netop nu står til at ryge på skafottet.

Alexander Søndergaard og Morten Frihagen
Hhv. underdirektør for politik og analyse i SMVdanmark, administrerende direktør i Dansk Håndværk

Her har virksomhederne siden videncenterets oprettelse i 2021 kunne få informationer om, hvordan de for eksempel kan leve op til klimakrav og udføre beregninger af deres belastning af klimaet.

Desværre står videncenteret nu til ved udgangen af 2024 at lukke, da centerets treårige bevilling udløber, og der ikke indtil videre har vist sig politisk vilje til at skaffe ny finansiering.

Det er en besynderlig timing, når politikerne for ganske få måneder siden har vedtaget skærpede klimakrav til byggeriet, som kun kommer til at styrke behovet for den rådgivning, som videncenteret tilbyder.

Mange store virksomheder i byggebranchen er i stand til på egen hånd at omsætte den komplekse lovgivning til praksis og skal nok klare sig, men særligt for rigtig mange mindre virksomheder har Videncenter om Bygningers Klimapåvirkning været en vigtig, hjælpende hånd til at bygge mere grønt og bæredygtigt.

Vi håber, at regeringen vil ombestemme sig

I en tid med et ellers massivt offentligt og politisk fokus på den grønne omstilling kan det undre, at videncenteret netop nu står til at ryge på skafottet.

Om det skyldes byggeriets uklare politiske forankring på Slotsholmen, hvor lovgivningen på byggeriets område er spredt udover mange ministerier og styrelser, har vi ikke et klart svar på.

Men under alle omstændigheder så håber vi, at regeringen og Folketinget vil komme på bedre tanker og sikre videncenterets overlevelse. Til gavn for den grønne omstilling af byggeriet i Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alexander Søndergaard

Underdirektør for politik og analyse, SMVdanmark
premierløjtnant, cand.soc. i international sikkerhed og folkeret (SDU 2015)

Morten Frihagen

Administrerende direktør, Dansk Håndværk

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024