AEbladet nr. 5 2006

Dokumentation

18. september 2006 

AEbladet nr. 5 2006

Globalisering sparer hver dansk forbruger for 2.500 kr. årligt

Danske forbrugere sparede i 2005 hver 2.500 kr., fordi den globale konkurrence betød lavere priser på importerede varer. Billigere varer er en kontant fordel af globaliseringen. Men den internationale konkurrence giver også erhvervsliv og lønmodtagere store udfordringern.

Hver fjere voksne forsørges nu som for 40 år siden af andre

Lige siden "de glade 60 ere" har hver fjerde voksne dansker været forsørget af andre. Men hvor det tidligere i vidt omfang var familien, der bar opgaven, er den i dag flyttet over i det offentlige. I de kommende år er der brug for at bremse tilgangen til offentlig forsørgelse og få flest muligt i job.

Færre marginaliserede finder job

Det er gået tilbage med det danske samfunds evne til at nedbringe antallet af marginaliserede. Siden 2000 har færre år for år fundet tilbage til arbejdsmarkedet. Mænd, seniorer og indvandrere fra mindre udviklede lande rammes hårdest af marginalisering.

Offentlig service sakker bagud

Regeringens målsætning om en årlig vækst i den offentlige velfærdsservice på en halv procent er så stram, at den offentlige velfærdsservice ikke kan følge trop med den generelle velstandsudvikling. Det betyder, at danskerne i de kommende år vil opleve forringelser i den offentlige service.

Brug for satsning på uddannelse

De næste ti år vil der opstå mangel på arbejdskraft med en faglært eller videregående uddannelse. Samtidig kommer der et overudbud af ufaglærte og kortuddannede. Der er derfor akut behov for at øge arbejdsstyrkens uddannelsesniveau. Har politikerne viljen til at finde penge?

Uddannelse fører til flere i job

45.000 flere kommer i beskæftigelse. Det bliver resultatet på langt sigt, hvis det lykkes at nå regeringens målsætning om, at 95 procent i fremtiden skal have en ungdomsuddannelse og 50 procent en videregående uddannelse.

Danskerne betaler mest til sundhed

I Sverige og Norge betaler man for at gå til lægen, og i Norge må pengepungen frem, hvis der skal tages en blodprøve ambulant. Sådan gør vi ikke i Danmark, men alligevel finansierer brugerbetaling her den største andel af sundhedsvæsenet i Norden. Under overfladen er der store forskelle i de nordiske velfærdssamfund.


Hent AEbladet som PDF-fil

Med venlig hilsen
AErådet

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024