Her er den nye konservative folketingsgruppe

NYHED: Der er udsigt til genvalg til de fleste i den konservative folketingsgruppe.
Niels Th. Dahl
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Foto: Altinget.dk
Foto:
Foto:
Foto:
Foto: Rasmus Flindt
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto: Altinget.dk
Foto: Altinget.dk

Det Konservative Folkeparti ser ud til at holde skansen nogenlunde ved valget 13. november.

I det seneste kvalitetsvejede snit fra professor Søren Risbjerg Thomsen står partiet til 9,5 pct. af stemmerne. Det er en tilbagegang fra valgresultatet i 2005 på 0,8 pct., og det koster et enkelt mandat, så partiet står til at gå tilbage til i alt 17 mandater.

Ud fra professor Risbjergs geografiske prognose over, i hvilke storkredse de konservative mandater falder, sætter Altinget.dk i dag ansigter og navne på den nye konservative folketingsgruppe.

Navnevurderingerne bygger på Søren Risbjerg Thomsens statistisk funderede, geografiske mandatprognose og er alene udtryk for redaktionens samlede vurdering. Den bygger på centrale og lokale partikilder, mediekilder og Altinget.dk's eget indtryk af kandidaterne og deres valgkredse.

De Konservative får ifølge prognosen valgt to kandidater i Københavns Storkreds, to i Københavns Omegns Storkreds, én i Nordsjællands Storkreds, to i Sjællands Storkreds, to i Fyns Storkreds, to i Sydjyllands Storkreds, to i Østjyllands Storkreds, to i Vestjyllands Storkreds og to i Nordjyllands Storkreds.


De bliver valgt:

Københavns Storkreds:
Det første af de to konservative mandater i København går med stor sikkerhed til partiets populære udenrigsminister Per Stig Møller. Per Stig Møller er søn af den gamle konservative leder Poul Møller og blev valgt i Folketinget første gang i 1984. I den sidste Schlüter-regering fra 1990-1993 var han miljøminister. Efter Schlüter blev Per Stig Møller inddraget i de konservative fløjkampe i 90'erne, og da Hans Engell måtte gå som partileder på grund af spritkørsel på Helsingørmotorvejen, blev Per Stig Møller ny formand og leder af partiet i 1997. Han gik dog af igen i 1998, da De Konservative under hans ledelse havde mistet ikke mindre end 11 mandater ved valget i 1998. Da Anders Fogh Rasmussen (V) dannede regering i 2001, blev Per Stig Møller udenrigsminister - en post, han har beklædt lige siden, og som han høster stor ros og anerkendelse for. Han er som regel den højest rangerende minister i avisernes popularitetsmålinger af ministrene. Ved valget i 2005 fik Per Stig Møller 6.565 personlige stemmer i Vestre Storkreds. Per Stig Møller er uddannet mag.art. i 1967, men allerede i 1973 blev han landets yngste dr.phil. Han er i dag 65 år gammel.

Der er for nylig blevet skabt stor spænding om det andet mandat i storkredsen. Den oplagte vinder var nemlig sundhedsordfører Helle Sjelle, men i sidste uge meldte journalist og tidligere tv-vært Paula Larrain sig på banen som helt ny kandidat. Det er svært på forhånd at vurdere, hvem af de to der har størst chance for at vinde mandatet. Paula Larrain har en åbenlys fordel i sit kendte ansigt og navn og deraf følgende interesse fra tv-medierne, og de nye og større storkredse kan gøre det til et afgørende forspring. Omvendt kan det heller ikke udelukkes, at mange konservative vælgere reagerer imod kendis-tendensen i dansk politik, og at de derfor bevidst fravælger Larrain og satser på det sikre og kendte kort Helle Sjelle. Det lykkedes i 1990 f.eks. ikke tv-værten Suzanne Bjerrehuus at blive valgt for De Konservative. Omvendt kom SAS-piloten Stefan G. Rasmussen i Folketinget i 1994 for partiet, efter at han havde forestået en nødlanding af et passagerfly uden tab af menneskeliv.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024