Her er Venstres nye folketingsgruppe

NYHED: Store Venstre-navne som Ulla Tørnæs, Claus Hjort Frederiksen og Helge Sander kan være i fare ved valget 13. november.
Niels Th. Dahl
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

Venstre står til tilbagegang ved valget den 13. november og fortsætter dermed tendensen fra valget i 2005 med en stadig udhuling af det historisk gode valgresultat for seks år siden.

I det seneste vejede gennemsnit af de aktuelle meningsmålinger fra professor Søren Risbjerg Thomsen står Venstre til 26,1 pct. af stemmerne og i alt 46 mandater. Det er en tilbagegang på 2,9 pct. siden valget i 2005 og svarer til et tab på i alt seks mandater.

Altinget.dk sætter i dag ansigter og navne på den folketingsgruppe, der stadig lige akkurat ser ud til at blive Folketingets største efter valget den 13. november.

Navnevurderingerne bygger på Søren Risbjerg Thomsens statistisk funderede, geografiske mandatprognose og er alene udtryk for redaktionens samlede vurdering. Den bygger på centrale og lokale partikilder, mediekilder og Altinget.dk's eget indtryk af kandidaterne og deres valgkredse.

Venstre får ifølge prognosen valgt to kandidater i Københavns Storkreds, tre i Københavns Omegns Storkreds, fire i Nordsjællands Storkreds, én i Bornholms Storkreds, syv i Sjællands Storkreds, tre i Fyns Storkreds, otte i Sydjyllands Storkreds, syv i Østjyllands Storkreds, seks i Vestjyllands Storkreds og fem i Nordjyllands Storkreds. I alt 46 mandater.

De bliver valgt:

Københavns Storkreds
I Københavns Storkreds står Venstre i øjeblikket til at få valgt to kandidater. Det ene af de to mandater burde med nogenlunde sikkerhed kunne hentes hjem af den tidligere bygge- og teknikborgmester i København Søren Pind. Han opstillede til Folketinget første gang i 1994 i Bornholms Amtskreds, men kunne dog ikke slå fhv. minister Niels Anker Kofoed, og han gik i stedet ind i kommunalpolitik i København. Han blev medlem af Borgerrepræsentationen i 1994 og blev bygge- og teknikborgmester i 1998. Det lykkedes ham dog aldrig at slå hverken Jens Kramer Mikkelsen eller Ritt Bjerregaard i kampen om overborgmesterposten, og i 2005 blev han valgt til Folketinget med 4.442 personlige stemmer i Østre Storkreds. Søren Pind er kendt som et af de mest liberale folketingsmedlemmer i Venstres folketingsgruppe og har indimellem irriteret partiledelsen så meget, at han ikke har fået nogen af de helt tunge poster i Folketinget. Søren Pind er uddannet cand.jur. og er 38 år gammel.

I Københavns Storkreds stiller også Rikke Hvilshøj op, og hun er også svag favorit til et af mandaterne hér. Hun har siddet i Folketinget siden valget i 1998 og har tidligere også siddet i kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune fra 1994 til 2002. Rikke Hvilshøj var en overgang finanspolitisk ordfører, men blev efter valget i 2005, hvor hun fik 2.199 personlige stemmer i Vestre Storkreds, udpeget til integrationsminister i den anden Fogh-regering efter Bertel Haarder. Det burde normalt være en stor fordel for en kandidat at kunne slå på en ministertitel, men det bliver spændende at se, i hvor høj grad de mange mediedækkede personsager om afviste asylansøgere har slidt Hvilshøjs navn og ansigt ned. Det kan ikke afvises, at Rikke Hvilshøj kun med nød og næppe hiver mandatet hjem, hvis det overhovedet lykkes. Rikke Hvilshøj er uddannet cand.polit. og er 37 år gammel.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024