Åbent spil i Nordatlanten

NYHED: Folketingsmandaterne fra Grønland og Færøerne kan svinge til begge sider i folketingssalen ved valget i morgen.
Det kan blive de grønlandske og færøske vælgere, der bestemmer farven på den danske regering i morgen.
Det kan blive de grønlandske og færøske vælgere, der bestemmer farven på den danske regering i morgen.Foto: Altinget.dk
Niels Th. Dahl

Afgørelsen af, hvem der skal være statsminister i Danmark efter valget i morgen, kan falde i Nordatlanten.

De to mandater fra Færøerne og de to fra Grønland kan nemlig blive nødvendige for både Helle Thorning-Schmidt (S) og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), hvis der skal etableres et flertal på 90 mandater som grundlag for en regering.

Valgene både i Grønland og Færøerne er imidlertid vanskelige at forudsige. Dels spiller personspørgsmål traditionelt en langt større rolle ved folketingsvalgene i Nordatlanten end ved lagtings- og landstingsvalgene, og dels plejer partiernes stemmetal at ligge så tæt, at kun nogle få hundrede stemmer skal flyttes, for at et af mandaterne skifter parti.

Dokumentation

HER ER DE NORDATLANTISKE PARTIER:

Færøerne:

Socialdemokratiet er det færøske søsterparti til de danske socialdemokrater og støtter den venstre side i Folketinget. Partiets formand og lagmand Joannes Eidesgaard siger til Altinget.dk, at han er "socialdemokrat og til enhver tid villig til at støtte en socialdemokratisk regering." Støtten er dog ikke varmere, end at Joannes Eidesgaard efter valget i 1998, hvor han sad på Poul Nyrup Rasmussens 90. og afgørende mandat, undlod at stemme på Socialdemokratiets kandidat til formandsposten i Folketinget Birte Weiss, og Venstres Ivar Hansen vandt den efterfølgende lodtrækning om posten. Joannes Eidesgaard er i dag leder af den færøske regering og opstiller også til folketingsvalget. Partiet blev ikke repræsenteret i Folketinget ved valget i 2005.

Republikanerne kalder sig selv "et republikansk og socialistisk parti", men kan være vanskeligt at placere i en dansk politisk sammenhæng. Republikanerne har været repræsenteret i Folketinget siden valget i 2001 ved den meget populære leder Høgni Hoydal og har siden 2005 været en del af den nordatlantiske gruppe på Christiansborg. Høgni Hoydal siger i dag til Altinget.dk, at han ikke på forhånd vil pege på en statsministerkandidat, men "skulle vi komme i den position, at vores stemmer blev afgørende, så er det afgørende, at det er en regering, som fuldt og helt støtter det færøske folks selvstændighed". Han tilføjer dog også, at der er "grænser" for, hvilken regering Republikanerne vil støtte, og at det "ikke vil give Danmark en regering, som vil gå imod vores hovedværdier", og at det "aldrig vil risikere at blive slået i hartkorn med Dansk Folkeparti". Høgni Hoydal genopstiller ved folketingsvalget den 13. november og er den færøske kandidat, der er sikrest på valg.

Folkeflokken er et borgerligt færøsk parti og har en samarbejdsaftale med Det Konservative Folkeparti i Folketinget, og her har partiet siden valget i 2005 været repræsenteret ved MF Anfinn Kallsberg, som dog ikke genopstiller ved dette valg. Folkeflokken sidder i regering på Færøerne og opstiller ved folketingsvalget med bl.a. fhv. MF Oli Breckmann og partiets formand Jørgen Niclasen.

Sambandspartiet er et borgerligt færøsk parti, der har en samarbejdsaftale med Venstre i Folketinget. Partiet fik senest en kandidat valgt til Folketinget i 2001, da Lisbeth L. Petersen var medlem af Venstres folketingsgruppe. Partiet sidder i dag i regering på Færøerne, men vandt ikke en plads ved folketingsvalget i 2005. Denne gang opstiller Sambandspartiet med bl.a. partiets formand Kaj Leo Johannesen og fhv. MF Edmund Joensen.

Grønland:

IA (Inuit Ataqatigiit) er et venstreorienteret grønlandsk parti og er undertiden blevet kaldt "Grønlands SF". Partiet har været repræsenteret i Folketinget siden valget i 2001 ved MF Kuupik Kleist, der dog ikke genopstiller ved valget 13. november. IA har også tilhørt den nordatlantiske gruppe og har erklæret sin støtte til en regering under ledelse af Helle Thorning-Schmidt. IA opstiller bl.a. sin formand Josef Motzfeldt ved folketingsvalget.

Siumut er det socialdemokratiske parti i Grønland og støtter det danske socialdemokratiske parti og Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Det har været repræsenteret i Folketinget siden 2001 ved MF Lars Emil Johansen i den nordatlantiske gruppe, og han genopstiller ved valget den 13. november sammen med bl.a. den unge Mininnguaq Kleist. Siumuts Hans Enoksen sidder i dag på posten som landsstyreformand i Grønland.

Atassut er et borgerligt grønlandsk parti, der har en samarbejdsaftale med partiet Venstre i Folketinget, og som støtter Anders Fogh Rasmussen som fortsat statsminister. Partiet har dog klaret sig dårligt ved de sidste to folketingsvalg og har således ikke siddet i Folketinget siden perioden 1998-2001. Denne gang opstiller bl.a. det tidligere folketingsmedlem Ellen Christoffersen (tidl. Christensen).

Demokraterne er et forholdsvis nyt, borgerligt parti i Grønland, og det har netop kort inden valget indgået en samarbejdsaftale med Det Konservative Folkeparti, men har endnu aldrig været repræsenteret i Folketinget. Partiet er gået kraftigt frem både ved det seneste landstingsvalg og i meningsmålingerne og opstiller den 13. november bl.a. landstingsmedlemmerne Palle Christiansen og Jens B. Frederiksen - men ikke den populære formand Per Berthelsen.

SÅDAN ER MANDATERNE FALDET SIDEN 1990:
(styrkeforhold mellem blokkene i overskrift med venstrefløjen først, den borgerlige fløj sidst, stemmetal i parentes, valgte kandidater med fed)

2005: 3-1

Færøerne:
Republikanerne (6.301, Høgni Hoydal)
Folkeflokken (5.997, Anfinn Kallsberg)
Socialdemokratiet (5.518)
Sambandspartiet (5.333)

Grønland:
Siumut (7.775, Lars Emil Johansen)
IA (5.785, Kuupik Kleist)
Demokraterne (4.924)
Atassut (3.781)

2001: 3-1

Færøerne:
Sambandspartiet (7.208, Lisbeth L. Petersen)
Republikanerne (6.578, Høgni Hoydal)
Socialdemokratiet (6.187)
Folkeflokken (5.417)

Grønland:
IA (7.172, Kuupik Kleist)
Siumut (6.033, Lars Emil Johansen)
Atassut (5.138)

1998: 2-2

Færøerne:
Folkeflokken (5.569, Oli Breckmann)
Socialdemokratiet (4.689, Joannes Eidesgaard)
Sambandspartiet (4.510)
Republikanerne (4.325)

Grønland:
Atassut (8.404, Ellen Christensen)
Siumut (8.502, Hans-Pavia Rosing)
IA (4.988)

1994: 1-3

Færøerne:
Sambandspartiet (4.304, Edmund Joensen)
Folkeflokken (4.159, Oli Breckmann)
Socialdemokratiet (3.729)
Arbejderbevægelsen (3.118)

Grønland:
Uden for partierne (12.489, Hans-Pavia Rosing)
Atassut (7.501, Otto Steenholdt)
Akuliit Partiiat (1.505)

1990: 2-2

Færøerne:
Socialdemokratiet (4.835, Atli P. Dam)
Folkeflokken (4.582, Oli Breckmann)
Sambandspartiet (4.558)
Republikanerne (2.213)

Grønland:
Siumut (8.272, Hans-Pavia Rosing)
Atassut (7.087, Otto Steenholdt)
IA (3.281)


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024