Folketingsmandater rykker til Fyn, København og Vestjylland

NYHED: Første geografiske prognose efter valget afslører flest nye valgchancer i Fyns Storkreds.
Foto: Altinget.dk
Niels Th. Dahl

Nye håbefulde folketingskandidater gør klogt i at kigge mod ledige kandidaturer i Fyns Storkreds.

Den første geografiske prognose for fordelingen af folketingsmandater efter valget i november fra professor Søren Risbjerg Thomsen viser således, at der falder ikke mindre end tre nye folketingsmandater på Fyn.

Derudover flytter der også et ekstra mandat til både Københavns og Vestjyllands Storkredse, viser opgørelsen til Altinget.dk.

Dokumentation

FAKTA:

Valgteknisk firnurlighed skaber ændring i prognosen

I det landsdækkende geografiske snit fra sidste mandag skrev professor Søren Risbjerg Thomsen, at Enhedslisten ville ryge ud af Folketinget ved et valg i dag. Partiet får nemlig kun 1,9 pct. af stemmerne og ligger dermed under spærregrænsen på 2 pct.

Imidlertid viser den geografiske prognose fra denne uge, at partiet vil vinde et kredsmandat i Københavns Storkreds. Et sådant kredsmandat giver partiet andel i tillægsmandaterne, og Enhedslisten vil derfor alligevel akkurat slippe i Folketinget med fire mandater.

Denne uges geografiske prognose er således korrigeret i forhold til sidste uges snit. Professor Risbjerg siger i dag om situationen:

"Errare humanum est - det er menneskeligt at fejle. Min undskyldning er, at det sker uhyre sjældent, at et parti kommer i Folketinget, selvom det får under de to procent, som er den sædvanlige spærregrænse."

Man kan læse om, hvordan mandaterne beregnes og fordeles geografisk efter den nye valglov i Altingets artikel "Sådan fordeles mandaterne geografisk" (http://www.altinget.dk/Christiansborg/artikel.aspx?id=56838).


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024