DF står oftest alene i Folketinget

NYHED: DF har nu overhalet Enhedslisten som det parti i Folketinget, der oftest stiller forslag, kun partiet selv stemmer for.
Det er ifølge Pia Kjærsgaard (DF) helt bevidst, at Dansk Folkeparti stiller forslag, man på forhånd ved ikke vil få opbakning.
Det er ifølge Pia Kjærsgaard (DF) helt bevidst, at Dansk Folkeparti stiller forslag, man på forhånd ved ikke vil få opbakning.Foto: Altinget.dk/Rasmus Nielsen
Kristine Bertelsen
Fakta
Antal forslag, hvor kun partierne selv har stemt for, folketingssamling 2007/2008

17 - Dansk Folkeparti

6 - Enhedslisten

2 - SF

1 - Socialdemokraterne

1 - Det Radikale Venstre

0 - Venstre

0 - Det Konservative Folkeparti

0 - Ny Alliance


Kilde: Analyseinstituttet Kaas og Mulvad
Fakta
Antal forslag, hvor kun partierne selv har stemt for, siden valget 2001

167 - Enhedslisten

94 - Dansk Folkeparti

23 - Det Radikale Venstre

20 - SF

10 - Socialdemokraterne

1 - Det Konservative Folkeparti

0 - Venstre

0 - Ny Alliance


Kilde: Analyseinstituttet Kaas og Mulvad

Dansk Folkepart er - trods dets position som regeringens trofaste støtteparti - det parti, der oftest går helt egne veje. I dette folketingsår 2007/08 har partiet hele 17 gange stillet forslag i folketingssalen, som kun partiet selv har stemt for.

Dansk Folkeparti har således overhalet Enhedslisten indenom, der de sidste syv år ellers klart har indtaget pladsen som det parti, der står mest alene. Det viser tal, som analyseinstituttet Kaas og Mulvad har lavet for Altinget.dk på basis af alle afstemninger i Folketinget siden valget i 2001.

DF: En helt bevidst strategi
Og det er, ifølge Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard, helt bevidst, at Dansk Folkeparti oftere stiller forslag, partiet på forhånd ved, det ikke vil få opbakning til.

"Vi vil selvfølgelig meget gerne have flertal for vores forslag. Men vi stiller også forslag for at skabe debat, og så tror vi, at der på et tidspunkt vil være flertal for vores forslag," siger Pia Kjærsgaard.

Enhedslistens blot 6 forslag i denne folketingssamling - mod 35 forrige folketingssamling - har ifølge Per Clausen (EL) to simple årsager.

"Den ene forklaring er den, at der nu faktisk er partier, der stemmer for vores forslag, der før har stemt imod, og det synes vi selvfølgelig er en god udvikling. Som er et udtryk for, at nogle af de forslag, vi har, skal have noget tid, før de modnes. Derudover er det rigtigt, at vi ikke har stillet så mange forslag i den her samling, som vi har gjort tidligere. Det hænger sammen med, at vi er blevet kraftigt reduceret ved sidste folketingsvalg, og derfor bruger vi tiden på at konstituere os og forberede vores arbejde mod næste samling," forklarer Per Clausen.

Enhedslisten gik fra seks til fire mandater ved valget i 2007 - en tilbagegang på 50 pct.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024