Flertal for minimumsstraf ved ulovlig besiddelse af skydevåben

NYHED: SF, S og DF ønsker minimumsstraffe på mindst et års fængsel for ulovlig besiddelse af skydevåben.
Et flertal i Folketinget vil indføre minimumstraffe for besiddelse af skydevåben - og dermed gå væsentligt længere end  justitsminister Brian Mikkelsen(K).
Et flertal i Folketinget vil indføre minimumstraffe for besiddelse af skydevåben - og dermed gå væsentligt længere end justitsminister Brian Mikkelsen(K).
Erik Holstein

Mens den konservative justitsminister Brian Mikkelsen kun vil give anvisninger til domstolene om, hvor hårdt de bør dømme for besiddelse af skydevåben, er et flertal uden om regeringen nu rede til at gå videre endnu for at få standset bandekrigen. Flertallet vil sikre sig, at domstolene også i praksis giver mindst et års fængsel for denne lovovertrædelse. 

Ingen undskyldning
SF overraskede onsdag ved at tilslutte sig minimumsstraffe på et års fængsel for ulovligt at have skydevåben. Et synspunkt SF-formanden forklarer således: 

"Vi kan ikke acceptere, at tilfældige mennesker bliver skudt, at børnehaver må sætte panserglas i vinduerne, og at folk er bange for at gå ud på gaden, fordi en flok utilpassede og afstumpede kriminelle ikke kan finde ud af at færdes på normal vis i samfundet. Der findes ingen undskyldninger for at gå rundt med skydevåben. Derfor skal straffen være markant," siger Villy Søvndal til Altinget.dk.

Dommerne går egne veje
Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup vil ligeledes gå meget langt for at standse bandekrigen, og støtter en straf på mindst et års fængsel for ulovlig besiddelse af skydevåben:

"Ingen tvivl, vi er med der," siger Karen Hækkerup.  

Fakta

Både Våbenloven og Straffeloven indeholder paragraffer, der omhandler ulovlig våbenbesiddelse.

Straframmen formuleres i Våbenlovens § 10:

Med bøde, fængsel indtil 4 måneder eller under skærpende omstændigheder fængsel indtil 2 år straffes den, der overtræder §§ 1-2 a, m.fl.


Straffeloven 
I straffelovens §192a står der:

Den, som besidder, bærer eller anvender skydevåben i strid med lovgivningen om våben og eksplosivstoffer under særlig skærpende omstændigheder, straffes med fængsel indtil 4 år, når overtrædelsen sker på offentligt tilgængeligt sted.


Kilde: retsinformation.dk

Dansk Folkeparti har længe ønsket minimumstraffe på flere områder, og partiet støtter uden forbehold minimumstraffe på et års fængsel for besiddelse af skydevåben:

"Helt bestemt. Det går vi ind for, også selvom et sådant forslag skal vedtages i et flertal uden om regeringen. Minimumsstraffe er nødvendige, fordi erfaringen viser, at det ellers er næsten umuligt at få dommerne til at dømme, som de folkevalgte ønsker," siger Pia Kjærsgaard i dag.


Konservative vægrer sig
Minimumsstraffe var engang en konservativ mærkesag, men den blev fraveget, da partiet fik justitsministerposten. Partiets retsordfører Tom Behnke mener, at strafudmålingen i den konkrete sag skal overlades til domstolene:

"Derfor vægrer vi os som udgangspunkt mod minimumsstraffe. Men hvis der er et flertal for det, når det gælder skydevåben, må vi jo tage det til efterretning," siger Tom Behnke.

Altid mulighed for undtagelser
Dommerforeningens formand Jørgen Lougart har tidligere udtalt til Altinget.dk, at der ikke er noget principielt problem ved minimumsstraffe:

"For selv ved minimumsstraffe vil der være mulighed for at gå under minimum i helt særlige tilfælde," sagde Jørgen Lougart i 2008.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities, fhv. minister og MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Tom Behnke

Direktør, Egå Træfældning, politiassistent, fhv. MF (K)
politibetjent (Politiskolen København 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024