Tinglysning: Søgsmål mod staten rykker nærmere

TINGLYSNING: Med truslen om en retssag mod staten i baghovedet skal den nye justitsminister Lars Barfoed (K) i næste uge mødes med Danske Boligadvokater. Disse ønsker en politisk løsning, så de ramte boligejere kan få erstatning uden en årelang retssag.
Problemerne med den digitale tinglysning har ikke været befordrende for det i forvejen stærkt pressede boligmarked.
Problemerne med den digitale tinglysning har ikke været befordrende for det i forvejen stærkt pressede boligmarked. Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede

Så længe der er fremdrift i sagen, vil vi ikke ødelægge en god dialog med en stævning. Men hvis det ikke munder ud i noget, så går vi videre med et sagsanlæg.

Henrik Høpner
Formand for Danske Boligadvokater
Fakta
Sagen kort

Digital tinglysning blev efter flere forsinkelser indført 8. september 2009.

Problemerne hobede sig hurtigt op med sager, der alligevel skulle klares manuelt.

Tusindvis af borgere og virksomheder har ventet i månedsvis på at få tinglyst en ejendomshandel.

Det har kostet køberne dyrt i form af højere renter til mellemfinansiering gennem et banklån, fordi realkreditlånet ikke kan træde i kraft, før tinglysninigen er faldet på plads.

For den enkelte huskøber kan de forhøjede renteudgifter løbe op i mange tusinde kroner.

Danske Boligadvokater vurderede i december 2009, at borgernes ekstra renteudgifter samlet set løber op i en halv milliard kroner om måneden.

Spørgsmålet om, hvorvidt de ramte boligejere kan få erstatning for deres tab som følge af kaoset i den digitale tinglysning, rykker nærmere et regulært showdown, hvor det bliver afgørende, hvem der blinker først.

Duellens kombattanter er den nye justitsminister Lars Barfoed (K) og foreningen Danske Boligadvokater, som truer med et gruppesøgsmål mod staten, så alle de ramte boligejere og virksomheder kan få en erstatning, der samlet set vil løbe op i flere milliarder kroner.

Konkret forslag i tasken
Samtidig med truslen om en retssag mod staten arbejder Danske Boligadvokater også på en politisk løsning, så en dyr og årelang retssag kan undgås.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024