Danskerne siger nej tak til SP

NYHED: Et stort flertal af danskerne siger nej til finansministerens planer om at genindføre den tvungne SP-opsparing.
Selv om finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) er stolt af sit forslag til ny finanslov, vender danskerne tommelfingeren nedad over for genindførelsen af SP-bidraget.
Selv om finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) er stolt af sit forslag til ny finanslov, vender danskerne tommelfingeren nedad over for genindførelsen af SP-bidraget.Foto: Hasse Ferrold
Niels Th. Dahl

Regeringen har ikke vælgeropbakning til sine planer om at genindføre den tvungne SP-opsparing til næste år.

Det viser en meningsmåling, A&B Analyse har udført for Altinget.dk. Ifølge målingen mener 56,6 pct. af vælgerne, at tvangsopsparingen er en dårlig idé, mens kun 26,9 pct. bakker den op.

Dermed er forslaget nogenlunde lige så upopulært i befolkningen som blandt Folketingets partier, hvor både Dansk Folkeparti og regeringspartiet De Konservative har udtalt sig stærkt kritisk om forslaget.

Venstre mener dog fortsat, forslaget er vigtigt:

Jeg synes ikke, det er et særligt godt forslag, og det er helt sikkert ikke noget, der er kommet fra det konservative hold.

Knud Kristensen
Arbejdsmarkedsordfører (K)

"Jeg synes ikke, der er noget overraskende i, at vælgerne er kritiske over for forslaget. Men vi er nødt til at finde nogle løsninger på, at vi har et overophedet arbejdsmarked - ellers bliver det inflationen, der løser det," siger Venstres finansordfører Peter Christensen.

K stærkt imod SP
Det tvungne SP-bidrag på 1 pct. af bruttolønnen blev indført i 1998, men har været suspenderet af den borgerlige regering siden 2004. I forslaget til finanslov for 2009 ønsker finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) at genindføre opsparingen for at trække købekraft ud af det private forbrug og undgå en overophedning af økonomien.

Selv om også De Konservative som regeringspartner formelt står bag finansloven, lægger partiets folketingsgruppe ikke skjul på, at den hellere så en begrænsning af det offentlige forbrug. Skatteordfører Mike Legarth har således tidligere slået til lyd for en "alternativ løsning" på det finansielle problem.

"Jeg synes ikke, det er et særligt godt forslag, og det er helt sikkert ikke noget, der er kommet fra det konservative hold. Ordningen er umoderne, og samtidig er også en social slagside i den. Der er ikke et særlig stort råderum i forvejen for de enlige mødre eller dem, der har den allerlaveste indkomst," siger De Konservatives arbejdsmarkedsordfører Knud Kristensen.

R: Zig-zag-kurs
Genindførelsen af SP-bidraget kommer, samtidig med at finansministeren vil fastholde de skattelettelser, VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti vedtog i 2007. Både De Radikale og Socialdemokraterne har anklaget regeringen for at dele penge ud med den ene hånd og derefter kræve dem ind med den anden - et angreb, regeringen imidlertid har afvist med, at SP-bidraget ikke er en skat, men en opsparing.

"Når man tænker på, hvad venstrefolk har sagt om SP-bidraget tidligere, så er det helt surrealistisk at høre på, at det nu ikke længere skulle være et skat. Vi mener, SP-bidraget kan være et nyttigt redskab i den økonomiske politik, men regeringens forslag er en zig-zag-kurs. Da der blev vedtaget skattelettelser, fik vælgerne jo ikke at vide, at der kom en SP-ordning ind ad bagdøren," siger De Radikales finansordfører Morten Helveg Petersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Knud Kristensen

Fhv. borgmester (K), Vesthimmerland Kommune
Jyske Trænregiment (1973), murermester (1975)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024