Den demokratiske kontrol devalueres

BAGGRUND: Forespørgselsdebatter i Folketinget er blevet "fuldstændig devalueret", mener tildigere SF-formand Holger K. Nielsen. Engang det tunge våben, i dag knap så farligt.
Lars Igum RasmussenOle Hall
Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) blev kastet rundt i den politiske manege torsdag sidste uge under forespørgselsdebatten. Oppositionen havde fremsat en mistillidsdagsorden til ministeren ovenpå kødskandalen.

Den tror ikke længere på hans evner og ønskede ministerens afgang.

Socialdemokraterne, De Radikale, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten havde hævet det tungeste demokratiske sværd, den har i sit arsenal til udøvelse af parlamentarisk kontrol med regeringen. En forespørgsel, hvor der stilles mistillid til regeringen eller en minister.

Selvom ministeren overlevede, var forespørgslen helt anderledes end stort set alle de 45 forespørgsler, der har været stillet i denne folketingssamling. Den havde indhold.

Dokumentation
Hvad er en forespørgsel:

Gennem en forespørgsel til en eller flere ministre kan et eller flere medlemmer få en sag om et offentligt anliggende drøftet i Folketinget. Efter at Tinget har godkendt forespørgslen, bliver den senere besvaret af ministeren under en forespørgselsdebat. Partigrupperne udpeger ordførere til at deltage i denne debat. En forespørgselsdebat slutter ofte med, at der stemmes om et eller flere forslag til vedtagelse.

Et forslag til vedtagelse (tidligere kaldet forslag om motiveret dagsorden) kan fremsættes under forhandling om en forespørgsel samt under åbningsdebatten eller en tilsvarende forhandling om en redegørelse fra statsministeren for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger. En vedtagelse, der udtrykker mistillid til regeringen (et mistillidsvotum) indebærer, at regeringen eller den pågældende minister skal gå af. Det er dog yderst sjældent, at der fremsættes sådanne forslag til vedtagelse indeholdende mistillid.

Kilde: www.ft.dk


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024