EU-strid møver sig ind i nyt folketingsår

BAGGRUND: Irsk nej til reformtraktaten og EF-domstolens indgriben i dansk udlændingepolitik truer med at stjæle opmærksomhed fra regeringens mærkesager.
"Foghs europapolitiske strategi er  skudt i smadder," vurderer kommentator på Berlingske Tidende Thomas Larsen.
"Foghs europapolitiske strategi er skudt i smadder," vurderer kommentator på Berlingske Tidende Thomas Larsen.Foto: Henrik/Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Kommissioner på stribe:

Forsvarskommissionen:
Skal komme med anbefalinger til, hvordan forsvaret skal udvikles frem mod 2025. På kortere sigt skal anbefalingerne danne grundlag for det næste forsvarsforlig, der skal træde i kraft efter 2009.

Anbefalinger afleveres:
Februar 2009

Forebyggelseskommissionen
Skal udpege de vigtigste sundhedsmæssige problemer og vurdere, hvilke indsatser der skal prioriteres. Kommissionen skal også komme med forslag til forebyggende og sundhedsfremmende indsats.

Anbefalinger afleveres:
Primo 2009

Arbejdsmarkedskommissionen:
Arbejdsmarkedskommissionen skal komme med forslag til, hvordan man kan få danskerne til at arbejde mere end i dag.

Anbefalinger afleveres:
Medio 2009

Skattekommissionen
Skal komme med forslag til hvordan skattesystemet kan indrettes, så danskere får et større økomisk incitament til at arbejde mere. Samtidig skal forslagene være med til at mindske danskernes forbrug af energi.

Anbefalinger afleveres:
Senest februar 2009

Hvad har Skattekommissionen, Forebyggelseskommissionen, Arbejdsmarkedskommissionen og Forsvarskommissionen til fælles?  Svar: De afleverer alle deres anbefalinger til at ommøblere det danske samfund i det kommende folketingsår.  

Det bliver også folketingsåret, hvor regeringen lancerer sin investeringsplan til trafikal infrastruktur. Her skal politikerne beslutte, hvor i landet der skal investeres milliarder af kroner i nye veje og jernbaner. En plan, der med sikkerhed vil udløse slagsmål mellem landsdelene og internt i partierne. 

Regeringen skal også i denne sæson løfte sløret for, hvor i landet regeringen vil sende de første 15 milliarder kroner fra Kvalitetsfonden til nye sygehuse, som man rundt i landet kæmper indædt om.

Altinget har bedt tre politiske kommentatorer vurdere næste folketingsår. De er ikke i tvivl om, at to hjørner af EU-politikken vil lægge sig distraherende hen over Foghs drejebog for den stribe af reformer, som regeringen har søsat eller har på bedding.

Foghs europapolitik i smadder
Politisk kommentator på Berlingske Tidende Thomas Larsen vurderer, at hele Foghs europapolitiske strategi, der skulle løse de verserende problemer, "er skudt i smadder".

Der er sket med det irske nej til reformtraktaten, der satte en stopper for muligheden for at sende et eller flere af de danske EU-forbehold til afstemning efter sommerferien. Og især EF-domstolens udvanding af den danske udlændingelov har gjort EU-politikken endnu sværere at håndtere.

"Nu skal han finde et nyt sted at presse en afstemning om forbeholdene ind. En afstemning, som kan blive særdeles svær for regeringen. Dansk Folkeparti har fået århundredets bedste argument for, at der skal stemmes nej og lægges afstand til EU, når EF-domstolen er begyndt at spænde ben for et af regeringens væsentligste politikområder i form af udlændingepolitikken," siger Thomas Larsen.

EF-domstolen stort problem for regeringen
B.T.s politiske kommentator Helle Ib er enig og kalder EF-domstolens indgriben i udlændingeområdet for et "megaproblem" for regeringen.

"Nu kan de ikke overbevise befolkningen om, at vi både kan fastholde vores stramme udlændinge- og familiesammenføringspolitik og så fuldstændig leve op til EU-retten. Dansk Folkeparti har fået et ekstremt godt kort på hånden over for regeringen og de partier, som vil af med retsforbeholdet," siger Helle Ib.

Hun forventer, at Udlændingeservices og integrationsministerens rolle omkring familiesammenføringssagerne vil starte et nyt stormvejr, hvis ombudsmandens undersøgelse af begge munder ud i kritik.

Politisk kommentator på Ekstra Bladet Hans Engell er enig i, at EU vil fylde endnu mere end planlagt i Foghs drejebog. Han peger samtidig på, at Dansk Folkeparti har skudt valgkampen til europaparlamentsvalget i gang med de skarpe udfald mod regeringen i EU-politikken.

Skattekommission kan blive vindersag
Nok har Skattekommissionen som den eneste af de fire arbejdende kommissioner ingen hjemmeside.

Men Helle Ib er sikker på, at den ikke kommer til at savne opmærksomhed, inden dens medlemmer afleverer anbefalingerne senest 1. februar 2009.

"Medierne er jo allerede begyndt at bringe målinger om, hvorvidt folk vil have sat skatten ned, om det skal være i top eller og i bund, og hvem der skal betale. Og den diskussion vil køre i månederne op til og efter kommissionens deadline," siger Helle Ib.

Thomas Larsen vurderer, at reformen kan blive en af regeringens vindersager.

"Fogh og Bendtsen kan med en vedtaget reform gå ud og vise det liberale og borgerlige Danmark, at de faktisk har sænket skatten på arbejde. Inden folketingsvalget var Fogh angst for at røre ved skattesystemet. Men det lykkes jo at lave en mindre skattereform og bagefter vinde valget," siger Thomas Larsen.

Han finder det meget sandsynligt, at Socialdemokraterne bliver at finde i forligskredsen bag en kommende skattereform.

"De Radikale har jo råbt på en reform i årevis, og en radikal enegang vil splitte Socialdemokraterne og De Radikale yderligere. Og samtidig har selv SF talt om at sænke skatten," siger Thomas Larsen, der er overbevist om, at Dansk Folkeparti også vil være at finde i forligskredsen bag en skatteform.

Finanslov med færre penge i udsigt
Med kurs mod lavkonjunktur vil finansloven for 2009 næppe blive så smertefrit strikket sammen som tidligere finanslove under VK-regeringen, vurderer alle tre kommentatorer. Og den vil derfor skabe mere opmærksomhed i år.

"Det kan blive noget mere besværligt at få en finanslov i hus, hvis Dansk Folkeparti begynder at kræve kompensation til bestemte grupper som følge af de stigende priser på for eksempel olie og fødevarer," siger Hans Engell.

Thomas Larsen er enig, men gør opmærksom på, at Dansk Folkeparti - trods de ofte meget specifikke krav til finansloven - har en interesse i at fortsætte med at være regeringens hovedforligspartner på finansloven. 

Folketingsåret slutter med det emne,  som det også begyndte med: EU. Valget til Europa-Parlamentet ventes at skulle foregå i juni 2009.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024