Europa delt i Irak-krise

Problemet er, at en udvalgt kreds af regeringschefer – uden andre nordiske lande og uden Frankrig, som jo er nøglespiller i FNs Sikkerhedsråd – kommer med et signal, der kan skabe usikkerhed om FN-sporet

Mogens Lykketoft
Socialdemokratiets leder
Eurpoa er delt i to lejre. På den ene side står statsminister Anders Fogh Rasmussen og syv andre europæiske stats- og regeringschefer, der i går gav USA nærmest uforbeholden støtte gennem et åbent brev i The Times. På den anden side står Frankrig og Tyskland der tidligere har fastslået, at de ikke støtter en Irak krig.

Afsenderen af det åbne brev var først og fremmest den britiske premierminister Tony Blair og den spanske regeringschef José Maria Aznar. Men blandt i alt otte medunderskrivere var også statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Den græske premierminister og aktuelle EU-formand, Costas Simitis, som den sidste måned har forsøgt at formulere en europæisk Irak-politik, modtog erklæringen med kølighed og efterlyste europæisk »koordination«.

Hverken det græske formandskab, Tysklands kansler Gerhard Schröder eller Frankrigs præsident Jacques Chirac havde fået mulighed for at tilslutte sig læserbrevet, som opfordrer til europæisk sammenhold med USA og advarer mod at lade Saddam Hussein slippe af sted med brud på FNs Irak-resolution.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024