Findes der en politisk moral?

BAGGRUND: Den stigende fokus på politikernes moral skyldes ikke en snerpet befolkning – men en glubsk og økonomisk klemt presse, mener etikprofessor. Altinget.dks Niels Th. Dahl har set på sagen.
Jeppe Kofod (S) blev fældet af sex-sagen, fordi partierne gerne vil fremstå moralske - selv om de ikke er det.
Jeppe Kofod (S) blev fældet af sex-sagen, fordi partierne gerne vil fremstå moralske - selv om de ikke er det.Foto: www.socialdemokraterne.dk
Niels Th. Dahl

Jeg føler mig ikke længere tryg – hele tiden bliver der taget billeder med mobilkameraer, og jeg kan nu kun slå mig løs i private sammenhænge.

Morten Messerschmidt
MF (DF)

"Skal der virkelig findes moral blandt politikere? Nej, aldeles ikke; for man kan ikke drive politik ved hjælp af moral. Ligesom man ikke kan drive forretning ved hjælp af Fadervor, og man ikke som soldat i krig kan overholde buddet om, at man ikke må dræbe."

Så kontant og provokerende udtrykte den danske filosof Johannes Sløk sig i Weekendavisen i 1992, ganske kort efter at Ritt Bjerregaard havde måttet lade livet som socialdemokratisk gruppeformand på grund af den såkaldte "lejlighedssag".

En storm af forargelse havde rejst sig mod Bjerregaard både i Socialdemokratiet og pressen, fordi hun havde fået fingre i en stor københavnsk herskabslejlighed, som hun brugte, når hun skulle arbejde på Christiansborg - men stadig havde sin folkeregisteradresse i en stor villa på Fyn.

Dokumentation

FAKTA:

De faldt:

Jeppe Kofod (S) indrømmede i marts 2008 at have været i seng med en 15-årig pige på et DSU-stævne i Esbjerg. Han har foreløbig måttet trække sig fra alle udvalgs- og ordførerposter.

Kamal Qureshi (SF) blev i 2008 beskyldt for at have underskrevet sig i en anden mands navn. Politiet rejste ingen sigtelse, men han blev alligevel tvunget til at afgive alle sine ordførerposter i Folketinget.

Morten Messerschmidt (DF) blev i 2007 beskyldt for i beruset tilstand at have "hyldet Hitler" ved at afsynge første vers af den tyske nationalsang og heilet. Blev nødt til at trække sig fra DF og blev løsgænger. Senere trådte han dog tilbage i gruppen igen.

I 2005 blev det afsløret, at Louise Freverts (DF) hjemmeside bl.a. sammenlignede den islamiske kultur med "kræftknuder", der skal stoppes "med kniv eller jura". Frevert bedyrede, at det var hendes redaktør, ikke hende selv, der havde skrevet teksten, men hun blev alligevel fyret som uddannelsesordfører. Hun trådte selv ud af Dansk Folkeparti i 2007.

Henriette Kjær (K) måtte i februar 2005 gå af som familie- og forbrugerminister, fordi hun og hendes mand ikke havde betalt forskellige møbelregninger.

Jakob Buksti (S) blev i 2003 taget for at køre for stærkt på motorvejen. Han fik en bøde på 2.500 kr., men måtte også gå af som næstformand i færdselssikkerhedskommissionen - og blev ikke genvalgt ved valget i 2005.  

Anders Møller (V) blev i 2002 anklaget for sexchikane af sin tidligere sekretær. Venstre indgik forlig med sekretæren, men da historien nåede avisernes forsider, blev presset på Anders Møller så stort, at han frivilligt blev løsgænger i Folketinget. Før Anders Møller kom i Folketinget, var han blevet afsløret i at belure nøgne kvinder i en svømmehal i Køge.

Flemming Oppfeldt (V) blev i 2004 anklaget for at have lokket en række mindreårige drenge til sex og blev snart efter nødt til at forlade Venstres folketingsgruppe. Retssagen mod ham endte dog med en betinget dom for uagtsomt at have været i seng med en mindreårig, der havde løjet sig ældre, end han var.

Peter Brixtofte (V) blev i dagbladet BT i 2002 beskyldt for fråds og svindel i sin tid som borgmester i Farum Kommune. Kort efter blev han ekskluderet af Venstres folketingsgruppe. Der blev sat foreløbigt punktum for "Farum-sagen" i byretten i 2007, hvor Brixtofte idømtes to års ubetinget fængsel for groft mandatsvig og embedsmisbrug.

Hans Engell (K) kørte i 1997 spirituskørsel og kørte sin bil ind i en betonklods på Helsingør-motorvejen. Han blev nødt til at trække sig som konservativ formand og leder kort efter.

Skatteminister Ole Stavad (S) måtte i 1994 gå af, fordi han angiveligt havde givet løfte om et ulovligt skattefradrag, da Spar Nord skulle overtage Himmerlandsbanken.

Bente Juncker (CD) var blevet socialminister i begyndelsen af 1994, men måtte kun to uger efter opgive posten igen. Hun havde spredt udokumenterede rygter om sex-misbrug af evnesvage mod forstanderen for en institution, der efter Junckers mening lå lidt for tæt på hendes sommerhusgrund. Hun blev senere også ekskluderet af CD.

I 1993 måtte justitsminister Pia Gjellerup (S) træde tilbage, fordi kursuskomplekset Solhavegård, hvor hun var bestyrelsesformand, havde rod i regnskaberne. Der blev imidlertid aldrig rejst tiltale om noget ulovligt, men Gjellerup gik af for ikke at belaste sit parti.

Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V) måtte træde tilbage i 1992, fordi der var blevet afsløret "kreativ bogføring" i skatteministeriet.

Jimmy Stahr (S) blev i 1992 taget for butikstyveri af to is og en pakke tyggegummi til en værdi af i alt 60 kr. Han blev idømt en bøde på 300 kr., men måtte snart efter meddele, at han ville forlade dansk politik.

Ritt Bjerregaard (S) faldt i 1991 som socialdemokratisk gruppeformand, fordi hun ikke ville opgive sin københavnske herskabslejlighed, hun brugte, når hun arbejde på Christiansborg, samtidig med at hun havde folkeregisteradresse på Fyn.

De blev siddende:

Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) indrømmede i en tv-quiz i påsken 2008 at have prøvet at ryge hash, men det har ikke affødt nogen konsekvenser.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev i 2008 afsløret i i strid med rygeloven at have røget under møder på sit kontor, da han var sundhedsminister. Sagen har foreløbig ingen konsekvenser fået for ham.

Samme minister blev i 2008 også anklaget for at have brugt både kommunale og statslige penge til private formål i sin tid som amtsborgmester og sundhedsminister. Heller ingen af disse sager har endnu fået konsekvenser for Løkke Rasmussen.

Karsten Nonbo (V), der også er formand for færdselssikkerhedskommissionen, blev i 2008 taget i en fotofælde for at køre for stærkt, og han fik et "klip" i kørekortet. Han fortsatte dog uantastet som formand for færdselssikkerhedskommissionen.

Jens Hald Madsen (V) overså i 2006 sin vigepligt i et kryds og kørte sammen med en lastbil. Venstremanden fik en bøde på 1.500 kr. og et "klip" i kørekortet. Sagen fik derudover ingen konsekvenser for Hald Madsen, der dog ikke blev genvalgt ved valget året efter.

Justitsminister Lene Espersen (K) påkørte i 2006 en knallertkører i en højresvingsulykke i sin bil. Knallertkøreren blev lettere kvæstet, og Espersen blev ved retten idømt en bøde på 1.500 kr. og fik kørekortet betinget frakendt. Sagen har dog ikke fået politiske konsekvenser for justitsministeren.

I 2005 blev det afsløret, at to udlændinge uden arbejdstilladelse var ansat på den gård, udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) bor på, og som var drevet af hendes mand. Ulla Tørnæs erklærede sig imidlertid uvidende om sagen og reddede sin ministertaburet.

Folketingets formand Ivar Hansen (V) blev i 2003 fundet død i fødevareminister Mariann Fischer Boels (V) lejlighed i København. Selv om begge folketingsmedlemmer var gift, fik sagen ingen konsekvenser for Mariann Fischer Boel, der snart efter blev udnævnt til EU-kommissær.

En række af regeringens ministre, deriblandt Bendt Bendtsen (K), Per Stig Møller (K), Lars Løkke Rasmussen (V), Thor Pedersen (V) og Hans Christian Schmidt (V) blev i 2003 afsløret i at bryde hastighedsbegrænsningerne på motor- og landevejene. Sagen fik dog ingen politiske konsekvenser.

Kristian Thulesen Dahl (DF) blev i 2001 beskyldt af Ekstra Bladet for at have gjort seksuelle tilnærmelser til en malaysisk kvinde i det københavnske natteliv og efterfølgende have chikaneret hende voldsomt. Ekstra Bladet dementerede dog få dage senere historien, der da heller ikke fik nogen konsekvenser for Thulesen Dahl.

Henriette Kjær (K) og Lene Espersen (K) blev i 1998 anklaget for at have tiltusket sig ekstra boligtilskud fra Folketinget ved ikke at flytte deres folkeregisteradresse til København i rette tid. Hverken Frederiksberg eller Københavns Kommune rejste dog kritik af de to politikere, og sagen fik ingen politiske konsekvenser for dem.

Per Stig Møller (K) fik i 1997 afsløret en gammel dom for spirituskørsel. Han fortalte i første omgang ikke hele sandheden om sagen, men trods et voldsomt mediestormvejr blev han siddende som konservativ leder. Han trådte først tilbage efter valgnederlaget i 1998.


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024