Frihandel vejen frem

Der er enorme velfærdsstigninger i sigte, hvis man fjerner alle former for barrierer for samhandel mellem landene. Men Altinget.dks fødevareredaktør Claus Iversen frygter i sin klumme, at tingenes tilstand aldrig ændres signifikant - fordi politikerne skal genvælges.
Claus Iversen

Det forholder sig dog sådan i den virkelige verden, at politikere, når de drager ud i den store verden, skal have noget med hjem til befolkningen, så de kan blive genvalgt.

Claus Iversen
Fødevareredaktør, Altinget.dk
DEN DANSKE FØDEVAREEKSPORT pålægges hvert år en told på 868 mio. kr. Det svarer til en gennemsnitlig told på 13,5 pct. på en række store eksportmarkeder som Japan, Sydkorea, Kina og Rusland. Den høje fortoldning er med til at hæmme den danske fødevareeksport til disse lande.

Dansk eksport generelt - 60 mia. kr. til lande uden for EU - pålægges skønsmæssigt 3,5 mia. kr. årligt i told, hvilket svarer til en gennemsnitlig toldsats på seks pct.

På verdensplan har verdenshandelsorganisationen WTO beregnet, at hvis man fjerner alle barrierer for handel med varer i WTO's knap 150 medlemslande, så kan der opnås velfærdsstigninger på mellem 250 og 620 mia. dollars årligt.

Hertil kommer, at man kan opnå yderligere globale velfærdsstigninger på 128 mia. dollars årligt, hvis landbrugsstøtten udfases.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024