Debat

Grundloven til alle attenårige

Koncentrat af lederen "Grundloven og folket" i Bornholms Tidende 6. juni 2003.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Det hører til sjældenhederne, at der kommer helt nye forslag frem i grundlovs-taler, men afgående folketingsmedlem Jann Sjursen (KRF) formåede alligevel at komme med ét i sin tale ovre – og det var endda et godt forslag.

Han vil have, at alle, der fylder 18 år, og dermed opnår valgret, skal have tilsendt et eksemplar af grundloven. Se det var en god idé! Der hersker nemlig desværre stor uvidenhed om, hvad der står og ikke står i denne, vort lands vigtigste lov – og dét at få den personligt tilsendt kunne være en passende understregning af det betydningsfulde i at være vælger.

Om det er skolens, forældrenes eller andres skyld, at så få kender grundloven – det skal være usagt – men uanset årsagen vil det være fint at rette op på forsyndelsen. Det vil også svare til en mindre udgave af det ritual, det er, når folketingsmedlemmer skriver under på, at de vil overholde grundloven.

*

Desværre skæmmes Jann Sjursens forslag af en tilføjelse om, at den grundlov, som bør sendes ud, skal være i en læse-let udgave. Selvfølgelig bør en sådan alvorlig tekst ledsages af nødvendige, faktiske oplysninger og forklarende fodnoter – men ellers er det en misforståelse, at der er noget i vejen med grundlovens sprog. Grundloven er nemlig let at læse og forstå på alle væsentlige punkter, og den er meget lettere at forstå, end alle de love, der vedtages i dag – som er præget af et akademisk-juridisk sprog, der skal endnu flere jurister til at tolke, hver gang lovene skal bruges. (...)

*

Nej, grundloven fejler ikke noget, og derfor har et solidt, borgerligt flertal da også nu sagt nej til at lave den om. At der overhovedet var borgerlige politikere, som var med på den tanke, at grundloven skulle laves om, skyldes den vildfarelse, at de troede, at de ved en revision af den kunne få styrket friheds-rettighederne.

Desværre er der meget, der tyder på, at en ny grundlov ville have trukket i den stik modsatte retning, så det var godt, at vi slap ud af den suppedas, ikke mindst takket være Folketingets nye formand, Christian Mejdahl.

Grundloven skal ikke laves om – den skal såmænd blot efterleves, og på det punkt er der god grund til at gennemgå alle de love, som blev vedtaget under Mogens Lykketoft, så friheden her i landet kan styrkes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024