Hedder næste formand Auken eller Helveg?

BAGGRUND: Nu trædes de første trin i dansen om Folketingets formandsstol. Christian Mejdahls bebudede farvel åbner for spekulationer.
Svend Auken (S) blev ikke statsminister - måske kommer chancen for at blive formand for Folketinget i stedet. Men først skal S vinde næste valg - og Niels Helveg (R) skal spilles af banen.
Svend Auken (S) blev ikke statsminister - måske kommer chancen for at blive formand for Folketinget i stedet. Men først skal S vinde næste valg - og Niels Helveg (R) skal spilles af banen.Foto: Flindt/Altinget
Martin Kaae

Jeg vil overhovedet ikke ud i spekulationer om, hvem der skal være den næste formand. De der journalist-gætterier, det er ikke noget for mig.

Poul Nødgaard
2. næstformand i Folketinget (DF)
Fakta

Favoritterne

Svend Auken, 64 år, 35 år i Folketinget

Poul Nødgaard, 70 år, 15 år i Folketinget

Helge Adam Møller, 64 år, 23 år i Folketinget

Niels Helveg Petersen, 67 år, 32 år i Folketinget

Outsidere

Svend Erik Hovmand, 61 år, 32 år i Folketinget

Bertel Haarder, 62 år, 26 år i Folketinget

Mogens Lykketoft, 61 år, 25 år i Folketinget

Folketinget vælger ved hver folketingssamlings begyndelse (første tirsdag i oktober) og efter nyvalg en formand. De fire næstformænd udpeges herefter af de fire største partier med undtagelse af formandens parti.

Formanden drager omsorg for, at Folketingets arbejde tilrettelægges og afvikles på forsvarlig måde. Formanden har desuden det overordnede ansvar for Folketingets administration, hvor han i samarbejde med de øvrige præsidiemedlemmer fastlægger de overordnede retningslinier for administrationen. Præsidiet repræsenterer Folketinget udadtil.


Kilde: Altinget research

Torsdag meddelte Christian Mejdahl (V), at han ikke stiller op til næste folketingsvalg. Dermed skal der findes en ny mand til jobbet, der er det højest valgte embede i landet. Det er i sandhed en position, der er omgærdet af stor ære, hæder og respekt blandt medlemmerne.

Det er de 179 medlemmer af Folketinget, der som første punkt efter et valg skal vælge en formand. Det valg bliver typisk vundet af et medlem fra den del af salen, der også har regeringsmagten. Det er imidlertid samtidig kutyme, at der ikke skiftes ud på formandsstolen, selv om regeringsmagten skifter. Kun når formanden selv siger stop eller ikke bliver genvalgt, vælger medlemmer en ny.

Nødgaard: Spændende arbejde i præsidiet
Med Mejdahls farvel samler fokus sig nu om de fire nuværende næstformænd: Svend Auken (S), Poul Nødgaard (DF), Helge Adam Møller (K) og Niels Helveg Petersen (R).

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024