Her er SF’s folketingsgruppe efter valget

BAGGRUND: SF’s folketingsgruppe efter næste valg kan nu forudsiges: Otte kvinder og syv mænd med en gennemsnitsalder på 43 år.
Niels Th. Dahl
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Fakta
SF anvender sideordnet opstilling i de fleste storkredse. Her er det således de personlige stemmetal, der primært afgør, hvem der bliver valgt. Denne fremgangsmåde anvendes i Nordjyllands, Vestjyllands, Fyns, Sjællands, Nordsjællands og Bornholms Storkredse.

I tre storkredse - nemlig Østjyllands, Sydjyllands og i Københavns Omegns Storkreds - anmelder SF partiliste. Dermed er det partiets forud bestemte rækkefølge af kandidaterne, der med stor sandsynlighed afgør, hvem der bliver valgt.

I Københavns Storkreds har SF valgt en utraditionel opstillingsmetode: Efter en urafstemning internt i partiet vælger de fire kandidater, der har fået flest stemmer, hver tre ud af de i alt 12 københavnske kredse, som de opstilles i. I øvrigt anvendes sideordnet opstilling.

Kilde: Altinget.dk

Som det første parti på Christiansborg har SF nu fået opstillet folketingskandidater i samtlige af de nye folketingsvalgkredse efter valgkredsreformen, der trådte i kraft 1. januar 2007.

Det er dermed også nu blevet muligt at lave en troværdig prognose af, hvordan SF's nye folketingsgruppe kommer til at se ud efter næste valg under scenarier af alt lige fra kun 4 til hele 35 mandater til partiet.

Altingets valgekspert, professor Søren Risbjerg Thomsen, har således udarbejdet en "hitliste" over SF's mandater på baggrund af den geografiske prognose for partiernes mandatfordeling i marts 2007. Hitlisten viser, i hvilken rækkefølge SF-mandaterne falder.

I marts måneds gennemsnit står SF til at få i alt 15 mandater - en fremgang på fire fra de 11, partiet fik ved valget i 2005. Da MF'erne Morten Homann og Poul Henrik Hedeboe ikke genopstiller, og da Altingets prognose tipper, at MF Kristen Touborg ikke bliver genvalgt, kan SF se frem til syv nye folketingsmedlemmer.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024