Kraftigt fald i antallet af § 20-spørgsmål

SPØRGELYST: Antallet af folketingsmedlemmernes § 20-spørgsmål faldt i perioden 2007/08. Til gengæld er antallet af udvalgsspørgsmål steget næsten tilsvarende.
Per Clausen (EL) er stadig ubesejret topscorer, når det gælder antallet af § 20-spørgsmål til ministrene.
Per Clausen (EL) er stadig ubesejret topscorer, når det gælder antallet af § 20-spørgsmål til ministrene.Foto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Christian Juhl MølgaardLars Beck
Per Clausen (EL) alene står for en fjerdedel af alle § 20-spørgsmål, der er stillet i 2007/08.
Per Clausen (EL) alene står for en fjerdedel af alle § 20-spørgsmål, der er stillet i 2007/08. Foto:

Indsatsen for at mindske antallet af § 20-spørgsmål ser ud til at have båret frugt. Det er dog ikke ensbetydende med, at der stilles færre spørgsmål.

I en ny opgørelse over udviklingen i det parlamentariske arbejde fremgår det, at antallet af § 20-spørgsmål faldt fra 6376 i 2006/07 til 2850 i 2007/08. Til gengæld steg antallet af udvalgsspørgsmål fra 4978 til 9116. Det vil sige, at det samlede antal spørgsmål reelt set er steget med 612 spørgsmål.

Desuden er det ikke alle, der retter sig ind efter de nye retningslinjer om at begrænse brugen af § 20. Per Clausen (EL) stillede i 2007/08 et antal § 20-spørgsmål, der svarer til gennemsnitligt to spørgsmål dagligt. 

Per Clausen - stadig videbegærlig
En optælling af de § 20-spørgsmål, Per Clausen har stillet i de to samlinger i 2007/08, afslører, at han står bag ikke færre end 714. Det svarer til en fjerdedel af alle spørgsmålene, eller ca. to spørgsmål om dagen i gennemsnit på årlig basis. 

Per Clausen kan dermed endnu engang se sig kåret til Folketingets største Spørge Jørgen. Langt tilbage på anden- og tredjepladsen ligger hhv. Morten Messerschmidt (DF) med 163 og Rasmus Prehn (S) med 135 spørgsmål.

"Der er da sikkert nogle i Folketinget, der mener, at jeg stiller for mange § 20-spørgsmål, og det skal de da også have lov til at mene. Det er dog mit indtryk, at jeg, som det ser ud nu, stiller færre end før," siger Per Clausen til Altinget.dk, og fortsætter:

"Fordelene ved § 20-spørgsmålene er, at man får et hurtigt svar, og det er i mange tilfælde vigtigt. Desuden kan man spørge ind til ministerens holdning - hvad der jo er meningen med § 20-spørgsmålene - og det er en måde at få svar på de ubehagelige spørgsmål, som ministrene alt for ofte sniger sig udenom i medierne."

Per Clausen afviser, at svarene på de mange spørgsmål blot får lov til at glide ud i glemslen:

"De kan for det første danne baggrunden for det videre lovarbejde og fremtidige beslutningsforslag, og munde ud i opfølgende spørgsmål i udvalg og samråd. Derudover kan de være med til at vække mediernes interesse, hvis der er sager, der er gået journalisternes næse forbi."

Hvis man skal tro Per Clausen, bliver det formentlig ikke sidste gang, han topper listen over spørgere:  

"Når der eksisterer parlamentariske redskaber som § 20-spørgsmål til brug for de folkevalgte, så er det ikke meningen, at man bare skal stå og kigge på dem. De er til for at blive brugt. Det er mit grundsynspunkt." 

Enhedslisten har i 2007/08 generelt set været det mest videbegærlige parti med 915 § 20-spørgsmål, efterfulgt af Socialdemokraterne med 867, Dansk Folkeparti med 481 og Socialistisk Folkeparti med 343 spørgsmål. 

Dokumentation
Ændring af forretningsorden
Bekymringen over det stort set årligt voksende antal af de ressourcekrævende § 20-spørgsmål fik Folketinget til i folketingsåret 2006-07 at ændre forretningsordenen. Ændringerne trådte i kraft fra begyndelsen af folketingsåret 2007-08.

Den væsentligste ændring bestod i, at § 20-spørgsmål til skriftlig besvarelse nu skal angå ministrenes holdning til et offentligt anliggende på grundlag af umiddelbart tilgængelig information og ikke længere have til formål at indhente oplysninger om faktiske forhold. Sidstnævnte type af spørgsmål kan i stedet stilles via de stående udvalg.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Per Clausen

Kommende MEP (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024