Kvoter for kvinder, men ikke for arbejdere

KVINDEKVOTER: Helle Thorning-Schmidt ønsker lige mange ministre fra hvert køn i sin nye regering, men det gamle arbejderparti har ingen kvoter, der skal sikre en bestemt andel af arbejdere.
Cand.scient.pol. Helle Thorning-Schmidt ønsker lige mange mænd og kvinder i sin regering. Men der er ingen planer om erhvervsmæssig kvotering.
Cand.scient.pol. Helle Thorning-Schmidt ønsker lige mange mænd og kvinder i sin regering. Men der er ingen planer om erhvervsmæssig kvotering.Foto: Erik Refner/Scanpix
Erik Holstein

Erhvervskvoter er bare sværere at indføre i praksis. For hvordan fanden definerer man lige de forskellige grupper? Så er det meget mere straight forward med kvoter ud fra køn. For dem er der kun to af.

Pernille Rosenkratz-Theil
MF for Socialdemokraterne

Kvoter for kvinder i regeringen. Kvoter for kvinder i virksomhedsbestyrelser. Og økonomisk belønning af de universiteter, der prioriterer kønsligestilling ved besættelse af leder- og forskerstillinger. Det er politikken hos Socialdemokraterne, der til gengæld ikke har lignende tiltag parat for at sikre en vis arbejderandel i den nye regering.

Ud fra en indholdsmæssig vurdering kunne erhvervsmæssige kvoter ellers være mere påkrævede end kønsmæssige kvoter. For der er typisk langt større forskel på den verden en sosu-assistent og en læge lever i, selvom de begge er kvinder - end der er forskel på situationen for en mand og en kvinde, der begge er gymnasielærere. Det erkender det nyvalgte socialdemokratiske folketingsmedlem Pernille Rosenkrantz-Theil.

Den målbare forskel
"Det argument anerkender jeg. Men erhvervskvoter er bare sværere at indføre i praksis. For hvordan fanden definerer man lige de forskellige grupper? Så er det meget mere straight forward med kvoter ud fra køn. For dem er der kun to af," konstaterer Rosenkrantz-Theil.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024