Debat

Læger må ikke torturere

Koncentrat af lederen "Lægers medvirken til tortur" i Ugeskrift for Læger, 23.maj 2005. Den helt grundlæggende, Tokyo-deklarationen, fastlægger i utvetydige vendinger, at der ikke findes konflikter eller omstændigheder, hvor lægers medvirken til tortur kan retfærdiggøres. Men hvordan skal det håndhæves?
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Men tilbage stod fornemmelsen af magtesløshed i forhold til, hvordan WMA's højtidelige deklarationer kan håndhæves, hvis de ikke bliver overholdt af repræsentanter for den mest dominerende demokratiske nation, der påberåber sig de allerhøjeste etiske principper.

Ugeskrift for Læger
Verdenslægeforeningen, WMA, har vedtaget en række konventioner om lægers medvirken til og/eller medviden om tortur. Den helt grundlæggende, Tokyo-deklarationen, fastlægger i utvetydige vendinger, at der ikke findes konflikter eller omstændigheder, hvor lægers medvirken til tortur kan retfærdiggøres. Læger har pligt til at rapportere om skader, der er opstået som følge af tortur, og læger har pligt til at støtte kolleger, der er under pres for tavshed eller medvirken ved tortur. Det er imidlertid mindre klart, hvordan hvem skal udøve sanktioner mod dem, der bryder konventionerne, eller hvordan man praktisk kan hjælpe kolleger, der udsættes for pression. Det vil nu blive taget op af WMA, og det sker på initiativ af DADL.(...)

Sagerne omkring de amerikansk ledede fangelejre og de amerikanske militærlæger blev taget op af de nordiske lande i forbindelse med WMA's sidste generalforsamling, der fandt sted i efteråret i netop Tokyo. Emnet blev ikke taget op af generalforsamlingen, men de nordiske lande fik en orientering af den amerikanske delegation, hvoraf det fremgik, at man havde taget sagen op med den amerikanske forsvarsminister. Men tilbage stod fornemmelsen af magtesløshed i forhold til, hvordan WMA's højtidelige deklarationer kan håndhæves, hvis de ikke bliver overholdt af repræsentanter for den mest dominerende demokratiske nation, der påberåber sig de allerhøjeste etiske principper.(...)

De ideer, som drøftes, er eksempelvis etablering af et netværk eller rapporteringssystem mellem WMA's medlemslande i stil med det, som FN allerede har (UN Convention against Torture), og i den forbindelse et udrykningshold, der kunne komme læger til hjælp. Modsat kunne WMA arbejde på, at læger, der handler i åbenbar strid med de deklarationer, der fastlægger den internationale etik omkring anvendelse af tortur, får frataget deres autorisation. Det vil være en markant styrkelse af WMA som lægernes internationale repræsentant, hvis der bliver sat handling bag ordene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024