LA lover mere demokrati - efter valget

EFTERSYN: Liberal Alliances medlemmer har udsigt til at få større indflydelse på, hvem der repræsenterer dem i Folketinget. De demokratiske strukturer i partiet skal forbedres efter næste valg.
Liberal Alliance lægger ikke skjul på, at der er topstyring i partiet. Men medlemmerne skal have mere medbestemmelse efter folketingsvalget, har partiets hovedbestyrelse besluttet.
Liberal Alliance lægger ikke skjul på, at der er topstyring i partiet. Men medlemmerne skal have mere medbestemmelse efter folketingsvalget, har partiets hovedbestyrelse besluttet.Foto: Liberal Alliance

Der er ingen hellige køer. Der vil blive kigget på hele organisationen fra bund til top for at se, om man kan gøre det anderledes, mere spændende og dynamisk.

Leif Mikkelsen
Landsformand, Liberal Alliance

Hele Liberal Alliance partistruktur skal endevendes.

Det besluttede partiets hovedbestyrelse kort inden landsmødet denne weekend. Formålet er at styrke medlemsdemokratiet.

”Vi vil gennemgå en demokratiseringsproces, hvor vi får udjævnet noget af den topstyring, som nogen føler, at der er,” siger landsformand Leif  Mikkelsen.

Han vurderer, at det er vigtigt at få set de demokratiske strukturer igennem, fordi partiet er vokset.

”Vi er blevet meget større, og derfor er der brug for ændringer. Vi har fået et lokalforeningsled, som helt bestemt skal have en plads i det her demokrati på sigt. Det har de ikke i dag,” siger Leif Mikkelsen til Altinget.dk i forbindelse med partiets landsmøde i København.

Ingen hellige køer
Demokratiseringen skal ske i bred forstand gennem hele partiet. Derfor vil der blandt andet blive set nærmere på partiets vedtægter, hovedbestyrelsens indflydelse og landsforeningernes struktur og stemmeret, fortæller Leif Mikkelsen.

”Der er ingen hellige køer. Der vil blive kigget på hele organisationen fra bund til top for at se, om man kan gøre det anderledes, mere spændende og dynamisk. For eksempel om vi kan få flere med i politikudviklingen,” siger Leif Mikkelsen.

Han håber, at partiets opbygning bliver anderledes end i andre partier.

”Jeg håber, at der er nogle mennesker, der kan få andre ideer end bare at affotografere det bureaukratiske system, der er i andre partier. Jeg håber meget, at vi får et parti, der har en anden ledelsesform, en lidt mere åben ledelsesstil som er mere spændende og nytænkende,” siger Leif Mikkelsen.

Ingen demokratisering før efter valg
Arbejdet med at udvikle de demokratiske processer i partiet går imidlertid først i gang efter næste valg.

”Vi har sagt til os selv, at vi ikke vil bruge to minutter på det før valget. Vi har fuld fokus på folketingsvalget, fordi det vil være tosset at bruge kræfter på det nu og risikere at få et par mandater for lidt ved valget. Det er nødvendigt, at der ikke er slinger i valsen omkring vores kandidater,” siger Leif Mikkelsen.

Topstyringen var rigtig prioritering
Den faste hånd, som partiets bliver styret med, har ikke været et forkert valg, mener Leif Mikkelsen.

”Det har været helt nødvendigt. Bestyrelsen har set nødvendigheden af, at vi skulle have snævrer beslutningskompetencer. De har set en gang før, at man begynder at sidde i rundkreds og lave politikudvikling, hvor alle kunne mene alt,” siger Leif Mikkelsen.

Han understreger, at der også efter valget vil være styring fra partiets top.

”Men der kan sagtens være en demokratisk proces, som gør, at der kommer til at være flere mennesker bag de beslutninger, der bliver truffet,” siger Leif Mikkelsen.

Valg af kandidater ved næste valg
Selvom den stramme styring af f.eks. opstillingen af folketingskandidater ifølge Leif Mikkelksen har været den rigtige beslutning op til det valg, der kommer i år, mener han ikke, at partiet vil vælge samme strategi ved det efterfølgende valg om fire år.

”Jeg kan sagtens forestille mig, at ved næste folketingsvalg igen er vi nået dertil, at det ikke er en topstyret proces, men at der derimod skal vælges en kandidat i de forskellige kredse. På den måde får man ude i de lokale foreninger direkte indflydelse på, hvem der skal være ens folketingskandidat,” siger Leif Mikkelsen.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024