Mordet i Beograd

Efter mordet på Serbiens premierminister Zoran Djindjics skriver Altinget.dks EU-korrespondent om det medansvar, EU og dermed også danskerne har.
Peter von Kohl

Er det i virkeligheden ikke os, der bærer skylden for mordet i Beograd?

Klumme
Altinget.dk
Det vil ikke udløse en verdenskrig. Vi skriver ikke 1914, hvor et mord i nutidens nabohovedstad Sarajevo udløste 1. verdenskrig. Men det vil sende chokbølger, som vil kræve vor fulde opmærksomhed. Og værre endnu: Det vil sætte endnu et spørgsmålstegn ved, om den måde, vi behandler stater i nød, nu også er den rigtige. Og med ”vi” er EU ment – og dermed også os danskere.

Vi var ellevilde, da demokratiske kræfter formåede at sætte Milosevic-styret fra magten i de sørgelige rester af det, der engang var rest-Jugoslavien og som nu hedder Serbien-Montenegro. Og vi kom med en masse flotte tilsagn om, at nu skulle vi nok hjælpe.

Men hvad blev det til ud over ord? Er det i virkeligheden ikke os, der bærer skylden for mordet i Beograd?

Havde befolkningen kunne se vore fine ord omsat i den økonomiske støtte, som de demokratiske kræfter skreg sig hæse efter, havde de fået råd til sko og en ny skjorte, så ville de måske have slået ring om deres nye ledere. Men nu var menigmand skuffet. Truslerne mod de nye ledere hørte nærmest til dagens gode tone.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024