Muhammed-krise har polariseret vælgerne

ANALYSE: Hvordan har den ophidsede debat i hele Skandinavien om profet-karikaturerne i Jyllands-Posten påvirket vælgerne det seneste år? Det afdækker professor Søren Risbjerg Thomsen, Århus i et nyt forskningsprojekt, han hér skriver om.

Danskerne går mere til ekstremerne helt enig og helt uenig.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor i Statskundskab
Af Søren Risbjerg Thomsen
Professor på Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet,
Altingets valgekspert

Der er et bestemt spørgsmål som jeg efter de to seneste måneders voldsomme reaktioner på Jylands-Postens Muhammed-tegninger har brændt efter at kunne stille til repræsentative udvalg af vælgere i Danmark, Norge og Sverige. Det lyder som følger:

I sagen om Muhammed-tegningerne, som startede i Jyllands-Posten, mener nogen, at ytringsfriheden må gælde uden begrænsninger. Mens andre mener ytringsfriheden har begrænsninger, og at man må tage hensyn til folks religiøse følelser. I hvilken grad er du enig i påstanden om, at ytringsfriheden må gælde uden begrænsninger?

Min idé er, at muligheden for graduerede svar fra ”helt enig” til helt uenig” gør det muligt at måle, hvor polariserede holdningerne er i hvert land. Med velvillig hjælp fra det norske institut Sentio, som for tiden foretager politiske meningsmålinger i alle tre nordiske lande, har jeg fået opfyldt mit ønske. Resultaterne fremgår af nedenstående Tabel 1.

Dokumentation
Varedeklaration: Metodiske bemærkninger
På grund af den velkendte lave svarprocent i politiske meningsmålinger per telefon er datamaterialet i hvert land vejet både demografisk og politisk, så det har den korrekte svarfordeling, hvad angår partivalg ved det sidste valg.

Spørgsmålsformuleringen i Norge og Sverige er som følger:

  • Norsk formulering:
    I saken om Muhammed-tegningene som startet i Jyllands-Posten i Danmark, mener noen at ytringsfriheten må gjelde uten begrensninger. Mens andre mener ytringsfriheten har begrensnin-ger og man må ta hensyn til folks religiøse følelser. I hvilken grad er du enig i påstanden om at ytringsfriheten må gjelde uten begrensninger?
    Helt enig
    Noe enig
    Både og
    Noe uenig
    Helt uenig
    Vet ikke

  • Svensk formulering
    Gällande Muhammed-teckningarna som startade i Jyllands-Posten i Danmark, menar vissa att yttrandefriheten måste gälla utan begränsningar. Andra menar att yttrandefriheten har begränsningar och att man måste ta hänsyn till folks religiösa känslor. I vilken utsträckning instämmer du i påståendet om att yttrandefriheten måste gälla utan begränsningar?
    Instämmer helt
    Instämmer något
    Varken eller
    Instämmer delvis inte
    Instämmer inte alls
    Vet ej

  • Altinget logoChristiansborg
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Christiansborg

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024