På kant med domstol

Tina Møller

Konsekvenserne af den stramme lovgivning er meget indgribende for danske statsborgeres rettigheder - både for retten til at have et familieliv og retten til ikke at blive diskrimineret

Jens Vedsted-Hansen
Professor, dr.jur.
Den stramme danske udlændingepolitik kan bringe landet på kant med menneskerettigheds-domstolen i Strasbourg.

Hundredvis af danske statsborgere har således fået besked på, at de ikke kan få lov at bo i Danmark sammen med deres udenlandske ægtefælle. Men flere eksperter vurderer, at den stramme håndhævelse af udlændingeloven er i strid med Den Europæiske Konvention om Menneskerettigheder - og den danske praksis kan meget vel blive stemplet som ulovlig ved domstolen i Strasbourg.

»Konsekvenserne af den stramme lovgivning er meget indgribende for danske statsborgeres rettigheder - både for retten til at have et familieliv og retten til ikke at blive diskrimineret«, siger en af landets førende jurister på området, professor i menneskerettigheder, dr.jur. Jens Vedsted-Hansen.

Kritikken retter sig især mod det såkaldte tilknytningskrav, der betyder, at en udenlandsk ægtefælle kun kan få lov at bo i Danmark, hvis parret har større samlet tilknytning til Danmark end til et andet land. Reglen fortolkes meget stramt i Udlændingestyrelsen, og derfor får helt almindelige danskere typisk afslag på familiesammenføring, hvis parret har boet flere år sammen i udlandet.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024