Regeringsflertal dominerer Folketinget

Folketingets formand bør støttes i sit forslag om at indføre forholdstalsvalg ved konstituering.
Rasmus Nielsen

Dette ønske om at flytte et lod fra regeringsskålen over i oppositionsskålen bør vinde støtte.

Rasmus Nielsen
Redaktør, Altinget.dk
DANMARK HUSER PÅ Christiansborg Slot verdens eneste parlament med den lovgivende, udøvende og dømmende magt under samme tag. Slottet er fortsat ramme om ”store flyttedag”, hvor håndværkere kæmper med at indrette kontorer til de 60 nyvalgte folketingsmedlemmer.

Også på anden vis flyttes der hegnspæle, nemlig i magtbalancen mellem den lovgivende (Folketinget) og udøvende (regeringen) magt.

REEGERINGSPARTIERNE VK og deres støtteparti Dansk Folkeparti har dannet valgforbund i forbindelse med Folketingets konstituering efter valget. 95 mandater incl. den konservativt orienterede, nyvalgte færing Anfinn Kallsberg har givet en uforholdsmæssig magt over ledelsen af Folketingets udvalg, på bekostning af oppositionens valgforbund 84 (S, R, SF, EL plus tre nordatlantiske mandater).

En opgørelse viser, at sølle syv udvalgsformandsposter har regeringen delt ud til oppositionen ud af 35, og det er endda inklusiv formandsposten i Nordisk Råd, som altid tilfalder oppositionen, og Grønlandsudvalget, som altid går til de nordatlantiske medlemmer.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024