Risbjerg laver prognoser i Altinget

NYHED: Søren Risbjerg Thomsen har før bevist, at hans målinger er mere præcise end meningsmålingsinstitutterne. Frem til kommunalvalget 15. november bringer Altinget, som det eneste medium, prognoser fra Risbjerg.
Mikael Børsting

Hér startede min interesse for prognoser, fordi der var flere kommunevalg, hvor jeg bedre kunne forudse udfaldet end meningsmålingsinstitutterne

Søren Risbjerg Thomsen
Professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet
Den 15. november går det løs. Danskerne skal til valg om 98 nye storkommuner og fem regioner. Ingen kender svaret før valget er overstået, men professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, Søren Risbjerg Thomsen, har lavet en matematisk formel, som tidligere har vist sig aldeles troværdig.

Risbjerg Thomsens første måling bliver bragt i Altingets nyhedsbrev mandag den 6. juni men inden den første prognose, fortæller han lidt om sine metoder. En af de ting han medregner, er blandt andet den landspolitiske valgvind.

Valgvind med i formel
"Den landspolitiske valgvind blæser også lokalt. Hvis Venstre eksempelvis står til en fremgang, så vil det slå igennem til kommunalvalget. Ikke med fuld kraft men med halv kraft. Det er faktisk interessant for Danmark, for i mange andre lande slår den nationale valgvind igennem i endnu højere grad, fordi et lokalt valg ikke betyder ret meget," siger Risbjerg Thomsen.

Forskellen på Søren Risbjerg Thomsens prognoser og meningsmålingsinstitutternes er populært sagt, at mens meningsinstitutterne spørger til, hvad folk tænker, så regner Risbjerg ud, hvad de kommer til at tænke, når de sætter krydset.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024