SF: EU-traktat, klima, pesticider, biler, udvikling, Etiopien, Palæstina

Dokumentation
 
EU-nyheder fra Margrete Auken25.06.2007
 
  • Klima med i ny EU-traktat
  • Flytrafikken skal bidrage til bedre klima
  • Pesticider
  • Biler og CO2
  • Parlamentet fordømmer de rige landes brudte løfter
  • Parlamentet fordømmer diktaturet i Etiopien
  • Palæstina  I denne uge er der møder i parlamentets fagudvalg. Jeg har bl.a. møder i miljø- og transportudvalget

 

 

Klima med i ny EU-traktat

 

Tidligt lørdag morgen lykkedes det endelig EU?s stats- og regeringsledere at blive enige om de nye spilleregler for det fremtidige europæiske samarbejde. Jeg er glad for at vi nu har et nyt og bedre grundlag at lave politik på. Især er det godt at bekæmpelse af klimaforandringer nu bliver en del af traktatgrundlaget. Det er et fornuftigt resultat som selvfølgelig skal til folkeafstemning i Danmark. Polens optræden på topmødet var stærk kritisabel.  Og den igangsatte en bølge af nationale krav og særinteresser der desværre kom til at overskygge behovet for fælles løsninger og handlekraft. Polen fik held med at udskyde de nye afstemningsregler til 2014og briterne slap for charteret for grundlæggende rettigheder.  Det europæiske samarbejde belastes i øjeblikket af at så mange medlemslande plejer snævre nationale særinteresser. Jeg håber at den nye traktat igen kan skabe ro om det fælles arbejde og sikrer et handlekraftigt EU der kan leve op til de store udfordringer vi står overfor: afværge global opvarmning, sikre fremtidens bæredygtige arbejdspladser og styrke international lov og ret i EU, i vores nabolande - ja i verden.


 

 

Flytrafikken skal bidrage til bedre klima Mandag skal miljøudvalget diskutere hvordan den klimaskadelige forurening fra flytrafikken skal tackles eller mere præcist: hvordan luftfartens CO2-udslip kan indbygges i det eksisterende kvotesystem for drivhusgasser.  Kommissionens kom med et forslag som var brugbart uden at være imponerende. Den Grønne Gruppe arbejdederfor på at stramme det yderligere op. Inddragelse af flytrafikken i CO2-kvotesystemet er et skridt i den rigtige retning men stadig langt fra tilstrækkeligt til at imødegå forureningen af fly. Et opgør med lufttransportens fritagelse fra moms, brændstofafgift m.m. der giver den forurenende transportform urimelige konkurrencefordele, er nødvendig. 

 

 

Pesticider Der er sidste afstemning i miljøudvalget om de nye regler for brug af pesticider. Derudover skal vi tage stilling til forslaget om hvilke pesticider der kan godkendes til brug i hele EU.  En fornuftig pesticidlovgivning er ikke bare afgørende for miljøet og naturen, herunder grundvandet og dermed den danske drikkevandsforsyning, men også afgørende for at der ikke er pesticidrester i vores fødevarer.  Kommissionen forslag var ikke tilfredsstillende, men det lader til at vi får rettet gevaldigt op på forslagene i miljøudvalget. Afstemningen om temastrategien og rammedirektivet finder sted mandag aften. Læs miljøministeriets notater her:

 

 

Biler og CO2 Torsdag formiddag vil miljøudvalget diskutere hvad der kan gøres for at nedbringe CO2-udslippet fra biler. Kommissionens strategi er at bruge uambitiøse målsætninger om nedsættelse af bilers gennemsnitlige CO2-udledning fra de nuværende ca. 163 g/km for nye biler til 120 g/km. Problemet er at den almindelige stigning i biltrafikken vil æde det meste - hvis ikke det hele - af denne effektiviseringsgevinst.  Teknologien til at nedbringe bilers udslip af klimaskadelige stoffer findes allerede. VW Lupo udleder ned til 81 g/km og der er derfor ingen undskyldninger. Vi kunne gøre langt mere. Desværre er der ikke politisk vilje til at lave bindende mål for bilindustrien som er nødvendig hvis vi skal imødegå klimatruslen.   Læs miljøministeriets notater her:

 

 

Parlamentet fordømmer de rige landes brudte løfter Onsdag vedtog parlamentet med stort flertal en glimrende betænkning der vurderer hvordan det går med målet om at halverer fattigdommen i verden inden 2015. Betænkningen kritiserer i skarpe vendinger de mange flotte løfter fra de rige lande som langt fra er blevet indfriet.  Til forrige uges G8-møde hørte vi endnu engang pompøse taler om flere midler til Afrika. Dette på trods af at de gamle løfter endnu ikke er opfyldt. Parlamentet tager med betænkningen også kraftigt afstand fra den forkastelige praksis vi har set hos mange af de rige lande der har brugt gældslettelse som en måde at nå deres forpligtelser.  Jeg arbejder i øjeblikket på at skabe bred opbakning i EU-parlamentet - ligesom SF har gjort det i Folketinget - til oprettelse af et internationalt kontrolorgan der kan overvåge om de rige lande bliver holdt fast på deres forpligtelser.  

 

Parlamentet fordømmer diktaturet i Etiopien Torsdag i sidste uge vedtog EU-parlamentet en resolution der atter en gang fordømmer det brutale diktatur i Etiopien og de mange overtrædelser af menneskerettighederne. Ikke mindst de mange anholdelser og utroværdige retssager mod oppositionspolitikere er uacceptable, og de europæiske lande burde tage kraftigere afstand fra styret.  Resolutionen kritiserer EU s medlemslande og Kommissionen for at se igennem fingre med de mange menneskerettighedskrænkelser. Etiopien bliver af mange set som en allieret idet den etiopiske hær bekæmper islamisterne i Somalia. Dette er naturligvis uacceptabelt. Vi skal bekæmpe terrorisme, men vores frygt for terror må ikke få os til at gå på kompromis med vores grundlæggende værdier som menneskerettigheder og demokrati. Og man må i hvert fald ikke, som Etiopiens regering gør, sammenligne oppositionen i Etiopien - der endda har fået stor støtte ved et fint demokratisk valg - med terrorister. 

 

 

Palæstina Det kollaps vi er vidende til i øjeblikket i Palæstinaer ganske forfærdeligt. Opdelingen af Palæstina med et Hamas-kontrolleret Gaza og en Fatah-kontrolleret Vestbred sætter enhver fredsløsning år tilbage.  Opdelingen er naturligvis et resultat af indre spændinger, men disse spændinger har Vesten herunder Europa et meget stort ansvar for. EU har nægtet at anerkende den palæstinensiske samlingsregering selvom om den var demokratisk valgt og i reelt opfyldte Verdenssamfundets betingelser for godkendelse og samarbejde.  Alligevel valgte Vesten at fastholde Palæstinas selvstyre i politisk og økonomisk isolation, og denne katastrofekurs har nu ført til det uundgåelige kollaps af det palæstinensiske politiske system.  Verdenssamfundet anerkender nu kun den nyudpegede Fatah-regering. Dette er ikke kun et demokratisk problem. Det er også et problem for ethvert fredsinitiativ. Der bliver ingen fred uden Hamas.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

    
Margrete Auken,
Medlem af Europa Parlamentet


Ønsker du at afmelde Nyt fra EU? - Så klik på www.sf.dk/abonner og afmeld nyhedsbrevet.

 

 

Margrete Auken,   Europa-Parlamentet,   Tlf: +32-2-2845327,   mobil: 27 26 53 27,   

Mail: [email protected]


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024