SF har fredet De Radikale

FREDNINGSTID: SF's folketingsgruppe besluttede inden valgudskrivelsen at frede De Radikale under valgkampen. Den linje fastholder Søvndal, selvom Vestager har lovet De Konservative indflydelse. SF-formanden har ellers skarpt kritiseret, at Radikale blev fredet i tidligere valgkampe.
SF-formand Villy Søvndal kører ikke alene parløb med Socialdemokraterne, men har også bandlyst kritik af Radikale. Det sker for ikke at udstille splittelsen i oppositionen, men prisen kan blive høj for SF, der kan miste stemmer til de fremstormende radikale.
SF-formand Villy Søvndal kører ikke alene parløb med Socialdemokraterne, men har også bandlyst kritik af Radikale. Det sker for ikke at udstille splittelsen i oppositionen, men prisen kan blive høj for SF, der kan miste stemmer til de fremstormende radikale. Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Erik Holstein

"De Radikale blev nærmest behandlet som en truet dyreart i valgkampen. Nogen man ikke kunne kritisere uden at have gjort noget meget ondt. Jeg har prøvet at kigge efter i grundloven for at se, om der var en bestemmelse, der i særlig grad beskyttede De Radikale. Den kunne jeg nu ikke finde."

Sådan lød den sarkastiske melding fra en nyvalgt SF-formand Villy Søvndal efter valgkampen i 2005, hvor det i den grad ærgrede ham, at "det lykkedes De Radikale at underbetone deres højborgerlige fordelingspolitik."

Den anden kind
Ikke desto mindre har Villy Søvndal i den igangværende valgkamp selv indført noget nær en totalfredning af De Radikale. Den absolutte hovedregel er, at enhver uenighed skal ignoreres, mens mantraet, "der er mere, der samler, end der skiller" gentages igen og igen. Den linje er blevet accepteret af SF's folketingsgruppe, selvom langt fra alle er begejstrede.

SF's nærmest bibelsk inspirerede "venden den anden kind til" blev i weekenden udfordret af den radikale leder Margrethe Vestagers løfte om at sikre Konservative indflydelse efter valget. Men selv den radikale flirt med en af SF's diametrale politiske modsætninger forsøgte SF-ledelsen at finde positive vinkler på. Således udtalte gruppeformand Ole Sohn søndag til jp.dk, at SF er klar til at samarbejde med Konservative.

Vi kaster os ikke ud i et hundeslagsmål med Det Radikale Venstre.

Villy Søvndal
SF-formand, august 2011

Demobiliserede vælgere
Spørgsmålet er så, om SF's vælgere er begejstrede ved udsigten til en ny regering, hvor Radikale på forhånd har sikret Konservative indflydelse. 

"Vores vælgere ønsker maksimal indflydelse til S-SF i en kommende regering. Vi har konstateret, at der indgået en ny alliance mellem Radikale og Konservative, men det er meget usikkert, hvad den alliance går på," siger Villy Søvndal og tilføjer:

Det lykkedes De Radikale at underbetone deres højborgerlige fordelingspolitik i sidste valgkamp, og derfor blev de mange steder bedømt som et venstreorienteret parti. Men det får de ikke lov til at slippe af sted med igen. 

Villy Søvndal
SF-formand, maj 2005

"Jeg synes, at brede forlig er en god idé, men det er indholdet og ikke bredden, der er afgørende."

Men ser du stadig De Radikale som "et højborgerligt parti"?

"De Radikale er meget tæt på Konservative i fordelingspolitikken, og Liberal Alliances leder Anders Samuelsen havde jo sin opvækst hos De Radikale. Så det er klart, der er forskelle mellem os og De Radikale i fordelingspolitikken."

Alligevel har du valgt at frede dem i valgkampen?

"Vores rolle har hele tiden været at forsøge at samle et alternativ til Løkke og Kjærsgaard. Vi kaster os ikke ud i et hundeslagsmål med Det Radikale Venstre," siger Villy Søvndal.

Forsinket angreb
Eneste undtagelse fra den meget tilbageholdende linje kom mandag, da SF's Ida Auken i Information gav igen på et hårdt angreb fra De Radikales Manu Sareen og Anna Mee Allerslev.
Men Ida Aukens modangreb var afsendt flere dage før valgudskrivelsen.

Om den fredsommelige SF-linje kan holde helt til valgaftenen, er en anden sag. Tendensen i flere meningsmålinger har været, at Radikale høster fremgang, mens tendensen for SF er vigende.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kommende MEP (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024