Skattestoppets fødselsdag

BAGGRUND: Fjender kaldte skattestoppet "uforsvarligt", mens der fra Venstres egne rækker lød ord som "politisk selvmord". Skattestoppet havde en hård fødsel, men er siden vokset sig stærk. Altinget har set på historien om det sammensatte navneord.
Lars Igum Rasmussen
Uanset, om kritikken af skattestoppet er kommet fra økonomer, egne rækker eller oppositionen, har Venstres formand, statsminister Anders Fogh Rasmussen holdt ved sit skattestop. I dag er det et af hans stærkeste kort.

21. februar 1998 skete der noget - der siden skulle vise sig at være skelsættende i nyere dansk politisk historie.

For første gang brugte danske medier tryksværte på det ord, der siden skulle blive hver mands eje, og som Dansk Sprognævn året efter optog på listen over nye ord i det danske sprog. Ordet var noget så simpelt, som en sammensætning af de to ord 'skat' og 'stop'.

Den februardag kunne både Aktuelt og Politiken afsløre, hvordan de første 100 dage ville forløbe, hvis Nyrup-regeringen stod for fald og Venstre-lederen Uffe Ellemann-Jensen fik nøglerne til Statsministeriet. Blandt de mange punkter, Venstre ville arbejde for, stod der: "Der skal gennemføres et skattestop - også når det gælder afgifter og kommuneskatter."

Dokumentation

Skattestoppets fem punkter:

1. Ingen skat eller afgift må sættes op.

2. Opkræves skatten eller afgiften som en procentsats, f.eks. momsen, bliver procentsatsen ikke sat op.

3. Opkræves skatten eller afgiften med et kronebeløb pr. enhed, f.eks. benzin- og dieselafgiften, sættes kronebeløbet ikke op.

4. Hvis der er tvingende grunde til at indføre eller forhøje en skat eller afgift, vil dette ske således, at merprovenuet ubeskåret anvendes til at sænke en anden skat eller afgift. Samme princip vil blive anvendt, hvis det af miljømæssige grunde er ønskeligt at indføre eller forhøje en miljøafgift. Såfremt Danmark bliver nødt til at sænke en skat eller afgift som følge af EU-beslutninger eller internationale aftaler, kan mindre provenuet kompenseres gennem forhøjelser af andre skatter eller afgifter. Det forudsættes, at en sådan omlægning er provenuneutral.

5. Der er lagt et loft over det kronebeløb, som boligejeren betaler i ejendomsværdiskat. Værdistigninger på fast ejendom vil derfor ikke udløse yderligere ejendomsværdiskat.

Kilde: Venstres hjemmeside


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024