Søvndal tabte sommerens pressedækning

AGURKETID: SF's formand Villy Søvndal fik den dårligste presse i løbet af sommerferien, viser ny opgørelse af agurketidens politiske dækning. Margrethe Vestager og Johanne Schmidt-Nielsen fik derimod næsten kun positiv omtale.
SF's formand Villy Søvndal har kun fået lidt omtale i pressen i juli 2011 - til gengæld har den været mere negativ end positiv.
SF's formand Villy Søvndal har kun fået lidt omtale i pressen i juli 2011 - til gengæld har den været mere negativ end positiv.Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Niels Th. Dahl

I dag genspejler mediebilledet vælgere, som i langt højere grad vurderer politikere ud fra kompetence, lederskab, dygtighed og flid. Det er i højere kurs, end om det er sådan hyggelige og charmerende typer.

Hans Engell
Politisk kommentator
Fakta

Rating af partilederne på en skala fra +100 til -100. Hvis samtlige omtaler i juli 2011 har været positive, er ratingen +100, hvis samtlige i juli 2011 har været negative, er ratingen -100.

Johanne Schmidt-Nielsen: 77,77
Margrethe Vestager: 72,55
Lars Barfoed: 15,3
Anders Samuelsen: 11,11
Lars Løkke Rasmussen: 1,92
Helle Thorning-Schmidt: -17,22
Pia Kjærsgaard: -25
Villy Søvndal: -33,33

Fakta
Bag NewsWatch står Jens Kloppenborg-Skrumsager, f. 1970. Han er uddannet journalist i 2002 og har arbejdet på DR's TV-avisen, Deadline, DR Rapporten og P1 Debat. Fra 2004 til 2006 var han presse- og informationschef i Københavns Kommune og spindoktor for bygge- og teknikborgmester Søren Pind. I perioden 1994-1999 sad Jens Kloppenborg-Skrumsager i Århus Byråd for partiet Venstre.

Den politiske sommerpause i juli blev en bemærkelsesværdig skidt en af slagsen for SF's formand Villy Søvndal - i hvert fald, hvis man måler på de skrevne mediers behandling af ham.

En ny undersøgelse til Altinget.dk af pressens omtale af politikerne i sommerens agurketid fra analyseinstituttet NewsWatch viser således, at Villy Søvndal blev den partileder, der fik den mest negative omtale i sommerens løb.

NewsWatch har gennemgået avisomtalerne af samtlige politiske partier og partiledere over sommeren, men har ikke blot registreret antallet af omtaler. Analyseinstituttet har også lavet en kvalitativ vurdering af artiklerne og bedømt, om de giver en positiv, negativ eller neutral vinkling på partiet eller partilederen.

Gennemgangen viser for Villy Søvndals vedkommende, at han 42 gange indgik i historier, der var vinklet positivt, 10 gange i neutralt vinklede, men hele 84 gange i negativt vinklede historier.

Noget bedre ser det ud for omtalen af SF generelt, som ligger på 132 positive omtaler mod 86 negative.

"Villy-effekten" døet ud
Politisk kommentator Hans Engell er ikke overrasket over målingens resultat. Selv om SF i de fleste meningsmålinger fortsat står til en lille fremgang i forhold til sidste folketingsvalg, er den såkaldte "Villy-effekt" nemlig døet ud, og samtidig er Villy Søvndal blevet mindre synlig, mener Hans Engell:

"Han voksede jo på et tidspunkt til næsten kultlignende højder, hvor vælgerne efterhånden betragtede ham på linje med Bono. Den status er blevet mere slidt, bl.a. fordi meningsmålingerne ikke er så gigantiske længere. Samtidig har der været noget deja-vu over det, når han kom på banen, og så er medierne nådesløse," siger Hans Engell.

"Mange har oplevet, at Villy ikke har så meget nyt. Ikke mindst journalister mærker det. Det straffes. Medierne belønner synlighed, det overraskende og lederskab. I dag genspejler mediebilledet vælgere, som i langt højere grad vurderer politikere ud fra kompetence, lederskab, dygtighed og flid. Det er i højere kurs, end om det er sådan hyggelige og charmerende typer," siger han.

Vestager og Schmidt-Nielsen vinder
Målingen fra NewsWatch viser samtidig, at Socialdemokraterne og SF har haft bemærkelsesværdigt få omtaler sommeren over, når man tager størrelsen på partierne i betragtning. Socialdemokraterne har således kun haft 18 pct. af alle omtaler og SF kun 7 pct.

Den mest positive omtale af alle partiledere er suverænt gået til Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og den radikale Margrethe Vestager - selv om heller ikke de forholdsmæssigt har været meget i den skrevne presse. Vestager har således fået 44 positive mod kun 7 negative og 16 neutrale omtaler i juli.

Dokumentation

Varedeklaration fra NewsWatch:

SÅDAN FANDT, UDVALGTE OG KATEGORISEREDE VI ARTIKLERNE:

  • Vi har undersøgt samtlige danske dagblade for omtale af de politiske partier. Vi har udeladt elektroniske medier, herunder radio, tv og internetbaseret medier. Vi har i fremlæggelsen dog valgt kun at fremhæve de landsdækkende mediers omtale.
  • Vi søgte elektronisk efter artikler, hvor et folketingsmedlem var omtalt, og hvor dennes parti, partiforkortelse eller partibogstav var omtalt i samme artikel.
  • Efter den elektroniske søgning blev hver artikel gennemgået for at verificere, at det rent faktisk var et folketingsmedlem, der var tale om, og ikke en anden person med navnesammenfald.
  • Det er vigtigt at notere, at der ikke er tale om unikke artikler. Hvis der eksempelvis var omtalt to forskellige folketingsmedlemmer fra to forskellige partier, tælles dette som to artikler - en for hvert parti. Hvis der omvendt var omtalt to folketingsmedlemmer fra samme parti i samme artikel, taltes dette kun som en artikel.
  • Artikler, hvor en partileder var omtalt, blev kategoriseret herefter, sådan at vi har kunnet foretage særlige målinger på disse.
  • Alle informationer, såsom hvilken avis artiklen var i, hvilken sektion, hvilken side, hvilket parti der er omtalt, hvilken dato artiklen optræder, hvilken kategorisering (altså om partlederen er omtalt) og hvilken rating (positiv, negativ eller neutral) er herefter behandlet statistisk og danner baggrund for denne rapports figurer.

SÅDAN RATEDE VI ARTIKLERNE I POSITIV, NEGATIV ELLER NEUTRAL:

  • Hver artikel for hvert parti er blevet gennemgået af en NewsWatch analytiker.
  • Artiklen er herefter givet ratingen enten positiv, negativ eller neutral ud fra, om artiklens vinkel var overvejende positiv, negativ eller neutral over for det omtalte folketingsmedlem og dennes parti.
  • Artikler, hvor flere folketingsmedlemmer fra forskellige partier er kommet til orde, har ikke per automatik givet ratingen neutral. Der er her især kigget på artiklens overskrift og kolofon og herefter bedømt, hvilken vinkel journalisten har valgt at anlægge i artiklen.
  • Ca. 25% af artiklerne er ved stikprøvekontrol blevet gennemgået af en senioranalytiker hos NewsWatch, efter den almindelige rating er givet. Såfremt der har været diskrepans eller uenighed i ratingen, er det senioranalytikerens vurdering, der har vundet indpas.
  • Når der gives en rating, beror den naturligvis på en individuel vurdering hos den enkelte analytiker. NewsWatch har dog tilstræbt en så objektiv ratinggivning som muligt. Bl.a. igennem ovennævnte stikprøvekontrol, men også ved, at analytikerne er blevet grundigt forhåndsinstrueret igennem eksempler for hvert parti på alle tre typer af rating-givning. Endvidere er der statistisk testet for bias hos hver enkelt analytiker.

 


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024