Strukturreform påvirker kredsenes styrke

Strukturreformen giver folketingspolitikerne mange panderynker. Flere på Christiansborg frygter, at snakken om nye kommunegrænser kan koste stemmer til det næste folketingsvalg.
Kristian Lund Pedersen

Jeg tror mest, det er noget, som politikerne går op i. Hver gang, der er optræk til valg, tænker politikerne så langt ud, at vi andre ikke kan være med, og det tror jeg er tilfældet her.

Ulrik Kjær
Lektor på Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet
Folketingets valgkredse ændres fra den 1. januar 2007, når kommunalreformen træder i kraft. På det tidspunkt vil de nye og større kommuner have fundet deres endelige form, hvilket skal være fastlagt inden kommunalvalget i november 2005.

Et folketingsvalg venter dog lige om hjørnet, og dette valg kommer til at foregå med den nuværende kredsinddeling. Alligevel frygter nogle folketingskandidater, at skabelonen til de nye storkommuner vil få betydning for deres muligheder for at komme i Folketinget efter næste valg:

"Der er ingen tvivl om, at de nye kommuner kan få indflydelse ved næste valg, selvom kredsene endnu ikke er ændret. For nogle vælgere begynder at tænke i de nye kommuner allerede, og det kan være et problem for de kandidater, der er opstillet i en kreds, som efter strukturreformen bliver delt på en uheldig måde," siger Jens Vibjerg (V), medlem af Folketingets Kommunaludvalg.

Noget tyder dog på, at denne frygt er overdrevet. Det er de færreste vælgere, som tænker strukturreform og folketingsvalg i samme sætning, og derfor mener valgforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet, at frygten er overdrevet.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024