Tyrkisk charme-offensiv i Strasbourg

Tyrkiet er på en lang europæisk charmeoffensiv. Ikke blot vil landet gerne optages i EU - den tyrkiske ministerpræsident appellerede også i Europarådet om forståelse for, hvad en krig i Irak kan pågøre hans land af problemer.
Peter von Kohl

Vi tillægger det stor værdi, at der forud for en eventuel Irak-aktion er en legal baggrund i form af en FN-resolution, og det skyldes ikke mindst, at vi er bange for en enorm flygtningestrøm, som den vi oplevede efter den sidste Irak-krig, og at vi er bange for, at Irak efter en krig kan udvikle sig til et nyt Libanon.

Abdullah Gül
Tyrkiets ministerpræsident
Fakta
Europarådet er en mellemstatslig organisation, som arbejder for:

  • At beskytte menneskerettigheder, pluralistisk demokrati og lov og ret.
  • Fremmer udviklingen af Europas kulturelle identitet og forskellighed.
  • Søger løsninger på Europas problemer (minoriteter, fremmedhad, intolerance, miljøbeskyttelse, kloning, aids, narkotika, organiseret kriminalitet osv.).
  • Hjælper med at rodfæste demokrati i Europa ved at støtte politiske, lovgivningsmæssige og konstitutionelle reformer.

    Europarådet - ikke at forveksle med EU - har i dag 41 medlemsstater. Det er stiftet 5. maj 1949 af Belgien, Danmark, Frankrig, Irland, Italien, Luxembourg, Holland, Norge, Sverige og Storbritanien. I august samme år blev Grækenland og Tyrkiet medlem. Siden kom følgende til: Island og Tyskland (1950), Østrig (1956), Cypern (1961), Schweiz (1963), Malta (1965), Portugal (1976), Spanien (1977), Liechtenstein (1978), San Marino (1988), Finland (1989), Ungarn (1990), Polen (1991), Bulgarien (1992, Estland, Litauen, Slovenien, den Tjekkiske Republik, Slovakiet, Rumænien (1993), Andorra (1994), Letland, Albanien, Moldova, Ukraine, "den tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien" (1995), Rusland, Kroatien (1996) og Georgien (1999).


  • Kilde: europaraadet.dk
    Strasbourg: "Vi er et naboland. Det må verden forstå. Vi kan ikke læne os tilbage og lade stå til. Derfor kan vi ikke sige til amerikanske og britiske kampfly, at de ikke må bruge vore baser. Men de skal betale for det, og også for de voldsomme udgifter en eventuel krig vil påføre Tyrkiet", sagde den tyrkiske ministerpræsident, Abdullah Gül, da han mandag eftermiddag mødte sine tidligere kolleger i Europarådets parlamentariske Forsamling under forsamlingens møde i Strasbourg.

    Og han tilføjede:

    "Vi tillægger det stor værdi, at der forud for en eventuel Irak-aktion er en legal baggrund i form af en FN-resolution, og det skyldes ikke mindst, at vi er bange for en enorm flygtningestrøm, som den vi oplevede efter den sidste Irak-krig, og at vi er bange for, at Irak efter en krig kan udvikle sig til et nyt Libanon."

    De danske deltagere
    Den Parlamentariske Forsamling i Europarådet mødes til session fire gange om året – en uge hver gang.

    Altinget logoChristiansborg
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    Seneste fra Christiansborg

    Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024