Ugen i dansk politik: Høring om Nato’s rolle i Arktis og valg af ny formand for statsrevisorerne

Der er åben høring om Nato’s fremtidige rolle i Arktis. Nick Hækkerup skal i samråd om EU-domstolens legitimitet, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skal forklare, hvordan regeringen vil måle indsatsen mod ulighed i samfundet. Få overblikket over en ny uge i dansk politik.  

Henrik Thorup (DF) har været formand for statsrevisorerne siden oktober 2020. 
Henrik Thorup (DF) har været formand for statsrevisorerne siden oktober 2020. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Velkommen til Altingets overblik over en ny uge i dansk politik.

I løbet af ugen er der blandt andet åben høring om Nato’s fremtidige rolle i Arktis, og Nick Hækkerup skal i samråd om EU-domstolen, som han flere gange har langet ud efter for at agere politisk.
 
Mandag

  • På ugens første dag skal statsrevisorerne vælge ny formand, da Dansk Folkepartis Henrik Thorup fratræder posten. Det sker på et møde klokken 9.
  • Og så tager Danmarks delegation i Nordisk Råd til Malmø, hvor der mandag og tirsdag afholdes den årlige temasession. Denne gang vil debatterne kredse om Ruslands angreb på Ukraine.

Tirsdag

  • I Forsvarsudvalget er der samråd om støjisolering af boliger ved Flyvestation Skrydstrup.

Her skal forsvarsminister Morten Bødskov (S) svare på, hvorfor Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses endnu ikke har færdigbehandlet sagerne om borgernes støjgener.

  • I Erhvervsudvalget holder embedsmænd en teknisk gennemgang af regeringens lovforslag om regulering af sociale medier. Det sker fra klokken 10.
  • Klokken 13 er der spørgetime med statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketingssalen. Det er også forventningen, at der også skal stemmes om et lovforslag om at give børn ret til mere end to juridiske forældre.
  • Klokken 15:30 er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd.

Her skal han forholde sig til en sag, hvor Ligebehandlingsnævnet har givet to muslimske lærerpraktikanter medhold i at være udsat ulovlig diskrimination. Det skyldes, at skolen krævede, at lærerne kunne give hånd. 

Onsdag

  • Klokken 10 i Udvalget for Landdistrikter og Øer holder embedsmænd fra Erhvervsministeriet teknisk gennemgang af et lovforslag, som har til formål at skabe bedre muligheder for at finansiere boliger i landdistrikter.

Det skal ifølge forslaget ske gennem en statsgaranti på den yderste del af boliglån for visse ejerboliger.

  • Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og transportminister Trine Bramsen (S) er kaldt i samråd om kritisable midlertidige boligforhold for lastbilchauffører og arbejdere inden for byggeri og landbrug.
  • I Folketingssalen er der fra klokken 10 spørgetid, hvor regeringens ministre vil besvare oversendte spørgsmål.

Der behandles også lovforslag om mål for antallet af udlændinge, der rejser ud af Danmark.

  • Onsdag holder Forsvarsudvalget åben høring om, hvilken rolle Nato skal spille i Arktis. Høringen vil blive afholdt i samarbejde med Militære Studier og begynder klokken 13.

Her vil være oplæg fra forsvarsminister Morten Bødskov, ligesom også en række eksperter vil komme med indspark til emnet.

  • Fra 14:30 mødes medlemmerne af Folketingets Finansudvalg. Her vil der blive redegjort om en fejl fra Justitsministeriets side vedrørende manglende godkendelse af finansiering af et it-projekt i Kriminalforsorgen.

Da projektet samlet har forventede udgifter på over 60 millioner kroner, skulle det have været godkendt i Finansudvalget inden igangsættelse, hvilket ikke skete.
 
Torsdag

  • Klokken 9 skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard forklare, hvorfor regeringen afviser at have som mål at nedbringe uligheden ved at skele til den såkaldte Gini-koefficient.
  • På baggrund af en enkeltsag om en fyring på baggrund af valg af fagforening er beskæftigelsesministeren også indkaldt til samråd om, hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre reel fagforeningsfrihed i Danmark.
  • Justitsminister Nick Hækkerup (S) er fra 10:15 i åbent samråd om EU-Domstolen. Her vil udvalget diskutere EU-domstolens virkemåde og legitimitet.

Justitsministeren har selv ved flere lejligheder rettet skarp kritik mod EU-domstolen, som han mener agerer politisk.

  • Klokken 12 skal transportminister Trine Bramsen (S) i samråd om budgetoverskridelser i forbindelse med for at etablere Lynetteholmen.
  • I samarbejde mellem Udenrigsudvalget, Folketingets Tværpolitiske SRSR-Netværk, Udenrigsministeriet og danske civilsamfundsorganisationer afholdes der torsdag konference om piger og kvinders rettigheder. Det foregår i Landstingssalen på Christiansborg fra klokken 14. 

Fredag

  • Fredag formiddag klokken 10 er der møde i Folketingssalen. Her vil en stribe forslag blive behandlet. Derudover vil der være debat med børne- og undervisningsministeren Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om børns mistrivsel.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024