Valget står mellem to veje mod højere skatter

ANALYSE: Uanset hvem der vinder valget, vil skatten stige i de kommende år. Men begge sider i Folketinget har også låst sig fast i løfter om ikke at lade den stige yderligere.
Foto: Colourbox
Niels Th. Dahl
Fakta

18, 24 eller 31 milliarder?
S-SF siger, at de vil hæve skatten med ca. 18 mia. kr., mens regeringen beskylder partierne for at ville hæve den med 31 mia. kr. Hvem har ret? På den ene side er det rigtigt, at S-SF i "Fair Forandring" har foreslået stigninger for 18 mia. kr. Men samtidig har de også "overtaget" regeringens skattestigninger på 6,6 mia. kr. fra genopretningsplanen.

Det giver i alt permanente skattestigninger på 24 mia. kr.

S-SF's skattepolitik indebærer dog også, at en række skatteindtægter midlertidigt fremrykkes. Det vil betyde, at der i 2013 kommer ekstra 7 mia. kr. midlertidigt i statskassen - i alt 31 mia. kr. Disse indtægter falder væk igen senere og er altså ikke permanente stigninger.

Danskerne kan godt begynde at indstille sig på at få flere penge op af lommerne efter næste folketingsvalg. Selv om ikke alle vil indrømme det, er faktum nemlig, at begge regeringsalternativer har forladt tanken om et skattestop og vil hæve skatten.

Folketingsvalget står derfor ikke mellem skattelettelser på den ene side og velfærdsforbedringer på den anden - men kun mellem, hvor meget skatterne skal stige, og hvad staten skal bruge de ekstra penge til.

Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti sidste år vedtaget den såkaldte 'genopretningsplan' for dansk økonomi. Planen betyder skattestigninger for alle danskere, fordi den i de næste år bl.a. vil udhule en række skattefradrag, f.eks. personfradraget og beskæftigelsesfradraget.

Planen rammer også mange af dem, der er medlem af en fagforening, fordi man fremover kun kan trække 3.000 kr. af kontingentet fra. I alt vil regeringen hæve skatten med ca. 8 mia. kr., og pengene skal bruges til at dække underskuddet på statens finanser.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024