Valgreform god for stemmeslugerne

NYHED: Valgforsker Søren Risbjerg Thomsen vurderer, at stemmeslugernes betydning bliver endnu større for partierne, når antallet amts- og storkredse bliver skåret ned fra 17 til 10. Den politiske balance forbliver dog intakt.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er tit, at en enkelt kandidat trækker næsten alle stemmerne til sig. Og i det øjeblik, at der er endnu flere steder, man kan stemme på stemmeslugere som f.eks. Anders Fogh eller Pia Kjærsgaard, så kan de hive endnu flere stemmer hjem til partiet.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor, Aarhus Universitet.
Det politiske landskab bliver efter al sandsynlighed ikke forandret ved de kommende valg på grund af den valgkredsreform, som en arbejdsgruppe med Folketingets formand i spidsen har sendt videre til Folketingets Udvalg til Forretningsordenen.

Men måske får stemmeslugerne en endnu større betydning med reformen, som forventes vedtaget uden større ændringer inden sommerferien.

"Det virker som om, at valgreform-arbejdsgruppen, som er repræsenteret af alle partierne, har gjort sig store anstrengelser for, at reformen ikke forrykker den politiske balance. Og det vurderer jeg er lykkedes," siger professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet.

Arbejdet var politisk ukontroversielt
Medlem af Folketingets Præsidium Niels Helveg Petersen (R), der har siddet i valgkreds-arbejdsgruppen, er enig i, at den nye inddeling ikke favoriserer bestemte partier.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024