Vil reducere antallet af valgkredse til 93

NOTE: Politisk kommission foreslår Folketinget at reducere antallet af valgkredse fra 103 til 93, så stort set hver af de nye storkommuner fra 1. januar får egen valgkreds. Men indstillingen sker ikke uden politisk kompromis fire steder i landet.
Rasmus Nielsen
Fra 1. januar 2007 bliver der stort set en valgkreds i hver af de 98 nye storkommuner. Det fremgår af forslaget til ny valglov, som den særlige valgkredskommission med Folketingets formand i spidsen netop har foreslået regeringen.

Dermed bliver valgsystemet noget mere overskueligt end i dag, hvor en valgkreds nogle steder spreder sig over 2-3 kommuner.

Folketinget ventes inden sommerferien at følge forslaget om at reducere antallet af storkredse fra de nuværende 14 amter og tre storkredse til 10. Antallet af opstillingskredse reduceres fra 103 til 93.

Valgkredskommissionen – medlemmerne er alle nuværende eller tidligere MF'ere - præsenterer i første omgang sine forslag for Folketingets udvalg for forretningsorden den 15. marts. Betænkningen sendes derefter til indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen, som laver et lovforslag, der sendes i høring, fremsættes og vedtages inden grundlovsdag. De nye valgkredse følger på nær fire undtagelser de nye kommunegrænser, oplyser Christian Mejdahl (V) til Fagpressebureauet.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024