Børnearbejde i civilsamfundet og andre forbrydelser mod menneskeheden

UGEREVY: Vi byder på kaffe og velfærdslagkage med krymmel i ugens civile overblik, som også går tæt på et menneskerettighedsbrud af de helt store: børnearbejde i civilsamfundet.

Der var Pride i København i weekenden. Det har ikke meget med det civile overblik at gøre. Men vi kunne ikke stå for chancen for at bringe dette billede.
Der var Pride i København i weekenden. Det har ikke meget med det civile overblik at gøre. Men vi kunne ikke stå for chancen for at bringe dette billede.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Så er det væk med den regnbuefarvede trikot og nylonparykken og på med hjelm og fragmentationsvest. For nu er weekendens fejring af frisind og mangfoldighed drevet over. Det er blevet mandag, og vi har trukket det tunge skyts frem.

Det er intet mindre end en regulær menneskerettighedskrænkelse i det østjyske civilsamfund, vi skal behandle. Og som om det ikke skulle være nok, er den også gal med både den civile kaffe og den tilhørende velfærdslagkage. Så bered dig på det værste. Nu går beskydningen i gang.

Vi starter i Dyrehaven ved Skanderborg med en gevaldig krænkelse af FN's Børnekonvention. Her mellem de smukke bøgetræer foregår der nemlig et systematisk misbrug af børns arbejdskraft, og det har stået på i årevis. Men nu må det være nok, mener Christian Møller-Nielsen, medlem af regionsrådet i Midtjylland for Venstre.

"Det er helt ude i skoven, at forkælede voksengenerationers kaotiske efterladenskaber efter en festival skal rengøres i dagevis af børn fra en håndboldklub," skriver han i et indlæg med overskriften "Miljøsvineri klares af børnearbejde" i Jyllands-Posten.

Det er affaldet fra den årlige Smukfest, der har fået Venstre-politikeren til tasterne. Og han påpeger i indlægget, at det ifølge Unicef er skadeligt for børn at arbejde mere end en time uden for hjemmet.

Kritikken preller dog af på både Smukfest og de forarmede børneslavers arbejdsgiver, Brædstrup Håndboldklub. Formanden for klubben, Jens Christensen, har aldrig hørt om, at nogen – hverken unge eller gamle – har taget skade af at rydde skrald op efter festivalen. Tværtimod er alle håndboldbørnene med til at sikre klubbens økonomi og holde kontingenterne nede.

"Det er ikke børnearbejde, det er frivilligt arbejde. Det er en del af det danske foreningsliv, og det er sådan, det foregår," siger Jens Christensen i denne opfølgende artikel fra Uge-Bladet i Skanderborg.

Det formilder på ingen måde regionsrådsmedlemmet.

"Hvis børnene skal deltage, så skal det være med nogle opgaver, som børn egner sig til. Det her er en lorteopgave, og de er der, fordi ingen andre vil," siger Christian Møller-Nielsen.

Vi bliver i Østjylland. For i Aarhus har kommunen afbrudt samarbejdet med Danmarks formentlig mest kendte socialøkonomiske café, Café Kaffegal.

Siden 2010 har kommunen ellers sendt psykisk sårbare mennesker i arbejde med løntilskud på caféen, men i foråret stod 13 tidligere ansatte frem og fortalte om et hæsligt arbejdsmiljø. Blandt andet følte de sig mobbet af caféens leder, Brian Sørensen.

Det medførte, at kommunen i foråret stillede foreningen bag caféen, ChangeMaker, et ultimatum om at udskifte ledelsen. Og det har foreningen nu afvist, skriver TV 2 Østjylland her.

Kommunen er nu i færd med at hjælpe de nuværende ansatte videre til andre stillinger, hvor der kan tages de fornødne hensyn til dem. Det er ikke lykkedes TV 2 Østjylland at få en kommentar fra hverken Brian Sørensen eller formanden for ChangeMaker.

Og mere kaffeslabberas. For nu bliver økonomi- og indenrigsminister Simon Ammitzbøll-Bille (LA) kaldt i samråd for at forklare, hvorfor regeringen vil tvinge frivillige foreninger til at bortforpagte caféer i idrætshaller og klubhuse.

Det er SF's kommunalordfører, Kirsten Normann Andersen, som kalder ministeren i samråd.

"Regeringen har tilsyneladende ingen hæmninger, når det gælder at tilgodese det private erhvervsliv. Det er under lavmålet at gå på strandhugst i foreningernes budgetter," siger hun til mediet NB Økonomi i artiklen her.

Ikke helt overraskende er de to store idrætsorganisationer, DGI og DIF, enige med SF.

"Vi er ikke bekendt med eksempler på, at foreningernes caféer og kiosker udgør en reel konkurrence for det lokale restaurationsliv. Vi er til gengæld bekendt med mange caféer og kiosker i klubhuse og idrætsfaciliteter, som alene eksisterer, fordi de bliver drevet af frivillige kræfter," siger DGI-formand Søren Møller i en fælles pressemeddelse fra DGI og DIF.

Ingen café uden kaffe. Og ingen kaffe uden kage. Så vi præsenterer her: Den danske velfærdslagkage.

Læg især mærke til de rigelige mængder krymmel, for det er krymlet, der er det centrale, og ikke de ellers nuttede kaniner.

Sådan ser en ægte dansk velfærdslagkage ud. [Foto: Colourbox]

Vi skal skrue tiden lidt over en uge tilbage til forrige fredag, hvor Camilla Schwalbe i et indlæg på Altinget kaldte frivilligt socialt arbejde for et drys krymmel på velfærdskagen. Og så skal vi da love for, at det ellers så civiliserede civilsamfund gik på barrikaderne.

Jeg er ikke velfærdskrymmel, skrev Marie Baad Holdt fra Ingerfair i dette indlæg, hvor hun opfordrede til at stoppe med at bruge frivillige som skyts for at sætte fokus på presset på de offentligt ansattes arbejdsvilkår.

Også Dansk Erhverv blev stødt på manchetterne og skrev, at frivillige selvfølgelig ikke kan erstatte fagprofessionelle. Men de kan alligevel forbedre den fælles velfærd, skriver Dansk Erhverv i dette indlæg.

Og fredag blandede forstander Robert Olsen fra Kofoeds Skole sig også i debatten med denne betragtning om, at frivillighed simpelthen kan være en forudsætning for faglighed.

Her slutter debatten næppe. Og bare for at understrege det så lad os lige linke til dagens kommentar fra Jon Kiellberg. Den finder du her

Og lad der så herfra lyde et tak for, at Camilla Schwalbe skar velfærdskagen for og satte gang i debatten. Helt frivilligt.

Knap så frivilligt har 2324 personer støttet Kræftens Bekæmpelse. Den velgørende organisation har hævet næsten 400.000 kroner fra de mange donorers konti - vel at mærke uden at spørge dem først. 

Der er tale om en fejl, oplyser Kræftens Bekæmpelse. Donorerne havde sagt ja til at støtte foreningen i fem år, men Kræftens Bekæmpelse var ikke opmærksom på periodens udløb og fortsatte derfor med at opkræve pengene, skriver Jydske Vestkysten. 

Men nu får donorerne naturligvis de uberettiget opkrævede penge tilbage...eller?

Nej, det gør de ikke - medmindre de selv henvender sig, hvilket har fået avisen til at stille det ganske logiske spørgsmål, hvorfor Kræftens Bekæmpelse ikke har refundere beløbet og i stedet bedt folk henvende sig, hvis de gerne ville støtte foreningen.

Til det svarer Trine Sisbo, ansvarlig for private medlemmer og donorer i Kræftens Bekæmpelse:

"Vores erfaring er, at det kunne vi godt have gjort, men nu valgte vi noget andet."

Du kan læse hele historien her

Regeringen har fået en idé. En god idé, synes den selv. Det synes Knud Aarup ikke.

Idéen hedder Den Sociale Investeringsfond, og den skal – suppleret af blandt andet private fonde – sætte penge i at løse sociale problemer. Og over tid skal de investeringer give et overskud til samfundet.

Det er den tidligere direktør i Socialstyrelsen ikke spor begejstret for. I en kommentar i Mandag Morgen plæderer han i stedet for, at samfundets velfærdsinstitutioner laver noget bedre socialt arbejde.

"Socialt arbejde skal ikke gøres op i, om det nu kan betale sig, og et fokus på investeringstankegangen kan let indebære, at vi som samfund ender med at ekskludere alle de mennesker, som aldrig vil kunne gøres til en positiv businesscase," skriver Knud Aarup i kommentaren, som kan læses her.

Skal civilsamfundet have en ministerpost? Ja, det skal det da. I hvert fald, hvis Uffe Elbæk og Alternativet kommet til magten. Ifølge partiets nye regeringsprogram skal fem ministre komme udefra. Og det vil være logisk, at posten som demokrati- og indenrigsminister går til en af civilsamfundets store kapaciteter, fortæller Uffe Elbæk i dette interview.

Uffe Elbæk bebuder også, at nye lovforslag skal vurderes for, om de skader eller gavner civilsamfundet. Og så skal der gøres grundigt op med kortsigtet puljetænkning, lyder det fra partilederen.

Og på dette punkt får Uffe Elbæk opbakning fra Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil. Hun vil rive satspuljen op med rode, fortæller hun i denne artikel.

Her er tre korte historier, du absolut må læse.

1. Motorfabrik i Marstal på finansloven. Et endnu ikke eksisterende iværksætterhus på Ærø er så god en idé, at det skal på finansloven. Det mener De Konservatives finansordfører, Anders Johansson, ifølge Fyns Amts Avis

Anders Johansson er i øvrigt viceborgmester i Ærø Kommune og bor i Marstal.

2. Behold sommertiden – for foreningernes skyld. Det vil ramme foreningerne hårdt, hvis sommertiden bliver afskaffet. Hvis de ekstra, lyse sommertimer forsvinder, bliver det sværere at gennemføre udendørs aktiviteter, lyder det fra DBU.

Meldingen kommer, fordi Europa-Parlamentet i en online undersøgelse har spurgt de europæiske borgere, om de vil af med sommertiden. Afstemningen sluttede i sidste uge, men resultatet er endnu ikke offentliggjort.

3. Frivilligjob.dk får nyt design. Og ikke nok med det. Den nye hjemmeside understøtter også bedre de nye former for frivillighed. Det bliver med andre ord lettere at finde event- og ad hoc-frivillige. Samtidig bliver der også sat fokus på mangfoldighed og rekruttering af handicappede. Det nye site går i luften onsdag.

Og så til tops. Med vanlig hjælp fra vores socialentreprenante venner hos Sociale Entreprenører i Danmark har vi her fra toppen af det sociale udkigstårn spottet et par globale historier, der er værd at dvæle et øjeblik ved.

Vi starter i England, som har fået en ny, ret ambitiøs civilsamfundsstrategi. Strategien lægger op til nye måder at uddele penge på, skattelettelser for impactinvesteringer og et nyt forum, som skal koordinere samspillet mellem myndigheder og civilsamfundsorganisationer, skriver Pioneers Post.

Strategien modtager klapsalver fra ikke mindst ledere for socialøkonomiske virksomheder i England, men der er stadig et stykke vej at gå, påpeger en af dem, Peter Holbrook, i denne kommentar, hvor han opfordrer erhvervslivet til også at gøre en større indsats for socialøkonomi.

Siden 1988 har Intrepid Travel sendt eventyrere rundt til steder, hvor de færreste andre turister kommer. Nu er verdens største adventure-rejsebureau blevet certificeret som en såkaldt B-corporation – et firma, der indretter sin forretning, så den skaber positiv forandring i verden, skriver Fast Company.–

Intrepid Travel tror på værdien af kulturudveksling, men erkender samtidig, at turisme sætter et skidt aftryk på klimaet. Imidlertid har Intrepid løbende formindsket sit CO2-aftryk og har siden 2010 været CO2-neutralt, men det er ikke nok, siger Leigh Barnes, som er chief purpose officer i firmaet.

"Vi ved, at flyvemaskiner hører til de største CO2-producenter. Vi er nødt til at få reduceret det CO2-aftryk," siger han til Fast Company.

Har du appetit på mere socialøkonomi og deslige, kan du finde flere nyheder hos Sociale Entreprenører i Danmark.

I ugen, der kommer, er der guf for civile folk med særlig interesse for det sydøstlige Asien. Torsdag inviterer Mellemfolkeligt Samvirke, Folkekirkens Nødhjælp og Danmission nemlig til seminar om det skrumpende råderum for civilsamfundet i Myanmar.

Seminaret foregår fra 10 til 12 hos Mellemfolkeligt Samvirke i Møderiet på Fælledvej 12 i København.

I weekenden er der vegetarisk festival i København. Det er Dansk Vegetarisk Forening, der står bag arrangementet på Tiøren, Amager Strandpark. Og både forskere, politikere og musikere vil gæste festivalen, der starter fredag klokken 10 og varer til søndag eftermiddag.

Der er hverken runde, halvrunde eller for den sags skyld kvadratiske fødselsdage i den kommende uge. Så du kan sætte penge til side på gavekontoen.

Og med den pekuniære betragtning kom vi til vejs ende i ugens civile overblik. Husk, at du kan kontakte redaktionen, hvis du synes, der er historier, vi overser; vinkler, vi er blinde for eller nuancer, vi bare ikke fatter. Du finder vores mailadresser til vores journalister her.

Vi skrives ved i næste uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024