Debat

CFSA: Civilsamfundet går på tværs af sektorer – det bør hjælpen til dem også gøre

Civilsamfundet holder sig ikke nødvendigvis inden for rammerne. Derfor har vi på CFSA en drøm om at skrotte den snævre målgruppetænkning og hjælpe flere med den viden og de redskaber, vi har indsamlet og skabt gennem mere end 30 år, skriver Rillo Snerup Rud.

Turning Tables er et af de sociale tiltag, som ikke har kunnet modtage støtte fra CFSA, fordi de ligger udenfor velfærdsområdet, hvor støtten fra CFSA er målrettet, skriver Rillo Snerup Rud.
Turning Tables er et af de sociale tiltag, som ikke har kunnet modtage støtte fra CFSA, fordi de ligger udenfor velfærdsområdet, hvor støtten fra CFSA er målrettet, skriver Rillo Snerup Rud.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Rillo Snerup Rud
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det danske civilsamfund spænder bredt. Både indenfor idræt, kultur, folkeoplysning, sundhed og social findes tusindvis af væsentlige tilbud og indsatser, der er båret af frivillige. Og en af de ting, der kendetegner disse indsatser er, at de ikke nødvendigvis holder sig snævert til et af områderne.

Den lokale sportsklub kan være det fællesskab, der giver børn fra udsatte familier trygge rammer, og mange af de sociale foreninger bruger kulturaktiviteter i deres arbejde for deres målgruppe.

Civilsamfundet sætter ind der, hvor der er behov, og hjælper på de måder, der virker. Uanset om indsatsen så ligger under én eller flere af de traditionelle politiske ressortområder. 

Vi skal dele ud af vores viden

Det er Turning Tables et (af mange) gode eksempler på, hvilket vi kunne læse om i interviewet med Martin Højland for et par uger siden. De er også et eksempel på en organisation i vækst og en organisation, der har oplevet, at bureaukrati og netop afgrænsninger og ressort-tænkning kan være svært at navigere i. 

Frivillighed er frivillighed, og bankbøvl er bankbøvl. Og alle de udfordringer, der ligger mellem de to emner er fælles for alle landets frivillige.

Rillo Snerup Rud
Centerchef, Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA)

Martin nævnte CFSA som eksempel på dette. At han ikke kunne få rådgivning fra os, fordi de ikke definerer sig som en social organisation. Og selvom jeg selvfølgelig er ærgerlig over, at CFSA bliver billedet på systemets kassetænkning, så forstår jeg udmærket Martin Højlands pointe. Og er langt hen ad vejen enig. 

Som det er nu, får CFSA vores midler fra Social- og Boligministeriet og har klare instrukser om ikke at bruge dem på foreninger udenfor velfærdsområdet. Logikken er, at et områdes/ressorts midler skal bruges indenfor netop det område.

Det sociale har deres politisk bevilgede midler, det samme har kulturen. Og logikken er, at vi, hvis vi blander de to poser penge, skaber rod i regnskaberne og uklarhed om, hvorvidt vi respekterer de politiske beslutninger om, hvad der skal investeres i.

Det respekterer vi selvfølgelig og navigerer i det efter bedste evne – ofte ved at henvise til en af vores mange offentligt tilgængelige online guides, bøger og webinarer i stedet for at give en plads på et af vores kurser eller den mere skræddersyede personlige rådgivning, som vi tilbyder til de frivillige sociale foreninger.

Læs også

Og jeg kan afsløre, at det ikke helt huer vores rådgivere, at skulle sige (pænt) nej, i stedet for at dele gavmildt ud af den viden, de og vi ligger inde med, og som der er så stort behov for på tværs af områderne. Der er ugentligt snakke på centeret om netop det. 

Fordi civilsamfundet ikke nødvendigvis holder sig inden for rammerne – det er netop agilt og innovativt, fordi det ikke gør – så har jeg og vi på CFSA en drøm om at kunne skrotte den snævre målgruppetænkning og hjælpe flere med den viden og de redskaber, vi har indsamlet og skabt gennem mere end 30 år.  

Udfordringerne er de samme

Frivillighed er frivillighed, og bankbøvl er bankbøvl. Og alle de udfordringer, der ligger mellem de to emner er også fælles for alle landets frivillige og deres foreninger.

Det er ikke et tilfælde, at partnerskabet bag kulturministeriets nye udspil repræsenterer organisationer fra både kulturen, idrætten, folkeoplysningen og det sociale område.

Det er netop en anerkendelse af, at vi har mindst lige så mange ting tilfælles, som der er ting, der adskiller os i foreningslivet – særligt, når det kommer til udfordringer. Og uanset hvor dygtigt og hurtigt partnerskabet og politikerne får fjernet de mest bøvlede regler, vil der stadig være ting, der er svære at navigere i.

Og det er præcis det, vi kan på CFSA. Derfor ser vi det som en oplagt mulighed at udvide vores målgruppe – og sikre at vi har mandat og midler, så vores viden og erfaring med at gøre den anvendelig i civilsamfundet kan komme flest muligt til gode.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rillo Snerup Rud

Centerchef, CFSA, bestyrelsesmedlem, Civilsamfundets Brancheforening
journalist (DJH)

Martin Højland

Leder og stifter, Turning Tables Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024