Debat

Danske Museer: Fondsstøtte sikrer, at museerne bliver stærke forbilleder for bæredygtighed

Museerne har en særlig mulighed for at være forbilleder for den grønne omstilling, da de rummer en særlig kombination af historisk bevidsthed, stedsans, offentlig tilgængelighed og tillid, skriver Claus Kjeld Jensen.

Ny millionbevilling fra Augustinus Fonden vil&nbsp;gå til kapacitetsopbygning, kultur- og strukturforandring og finansiel bæredygtighed, skriver Claus Kjeld Jensen.<br>
Ny millionbevilling fra Augustinus Fonden vil gå til kapacitetsopbygning, kultur- og strukturforandring og finansiel bæredygtighed, skriver Claus Kjeld Jensen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Claus Kjeld Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med menneskeskabte forstyrrelser af jordens systemer og de afledte sociale og miljømæssige følger, som udfolder sig over hele verden, står vores samfund over for særdeles væsentlige udfordringer.

Museer har en dyb forståelse af tid, og hvis ikke museerne selv skal bidrage til den grønne omstilling – og medvirke til at genskabe relevante fortidige forbindelser mellem mennesket og naturen – og i øvrigt inspirere til positive forestillinger om fremtiden, hvem skal så?

I Organisationen Danske Museer (ODM) er vi af den overbevisning, at vi med Museernes Grønne Akademi, hvor vi sammen – og med udgangspunkt i museernes særskilte behov –sætter fokus på de bedste værktøjer og metoder, at vi da får bedst og mest for pengene. 

Erfaringen fra Museernes Grønne Akademi i dets første periode viser tydeligt, at denne tilgang skaber grundlag for varige forandringer, fordi udgangspunktet er museernes virkelighed og hverdag. 

Succes bygger på frihed

Museernes medarbejdere har en stærk faglig viden og et stort engagement i deres daglige arbejde. Når de får frihed til at handle på egne præmisser, skabes der løsninger, som giver mening i netop deres kontekst.

Museernes Grønne Akademis succes hænger uløseligt sammen med den frihed, vi har haft til at arbejde med de områder, hvor motivationen allerede er til stede.

Vi ser simpelthen de største resultater, når vi arbejder med motivation frem for modstand. Det er en tillidserklæring fra ODM's medlemmer, som vi sætter stor pris på, og som gør det muligt at skabe reel forandring.

Den generøse bevilling fra Augustinus Fonden, som Museernes Grønne Akademi fik tilbage i september, betyder, at Museernes Grønne Akademi kan udvide planlægningshorisonten og dets indsatser betragteligt over de kommende fire år.

Med 19,7 millioner kroner i ryggen skal der primært arbejdes med grøn omstilling i tre spor: kapacitetsopbygning, kultur- og strukturforandring samt finansiel bæredygtighed.

Det betyder samlet, at ODM fortsat kan drive projekter og udvikle værktøjer og løsninger til medlemmerne, som gør dem endnu bedre rustet til at gennemføre en grøn og bæredygtig omstilling.

I den kommende projektperiode skal Museernes Grønne Akademi ikke alene arbejde med museernes egen grønne omstilling, men også fokusere på at øge museernes positive påvirkninger på planeten og samfundet.

Det udvidede fokus indebærer, at Museernes Grønne Akademi skal arbejde på at fremme museernes evne til at påvirke og inspirere deres gæster til bæredygtig adfærd.

Museer skaber grønne løsninger

Med sine cirka 17 millioner årlige gæster har danske museer et betydeligt potentiale for at påvirke gæsterne og ad den vej bidrage til bæredygtig dannelse ved kontinuerligt at facilitere stærke forbindelser mellem kunst, kultur, historie, videnskab og natur.

Som institutioner, der i deres kerne beriger og udfordrer, har museerne en særlig mulighed for at være stærke forbilleder for bæredygtighed.

Danske museer har et betydeligt potentiale for at påvirke gæsterne og ad den vej bidrage til bæredygtig dannelse.

Claus Kjeld Jensen
Forperson, Organisationen Danske Museer

Museerne har med andre ord særlige forudsætninger for at stille sig til rådighed på grund af den særlige kombination af historisk bevidsthed, stedsans, offentlig tilgængelighed og tillid.

Støtten fra Augustinus Fonden til Museernes Grønne Akademi har allerede skabt konkrete resultater.

Gennem kurser, workshops, netværk og målrettede projekter er museerne blevet styrket i deres evne til at implementere bæredygtige løsninger. Nye projekter inden for udstillingsproduktion, arkæologi og reduktion af klimaaftrykket i forbindelse med transport af værker og digital opbevaring er blot nogle af de mange initiativer, der nu er under udvikling.

Men forandring tager tid, og der er behov for kontinuitet for at sikre, at disse tiltag får lov at udvikle sig til varige løsninger.

Med støtten fra Augustinus Fonden er vi godt på vej til at medvirke til at skabe blivende forandringer. Museernes Grønne Akademi har allerede hjulpet mange museer med at integrere bæredygtighed i det daglige arbejde, og vi ser frem til at fortsætte arbejdet.

Men det er klart, at vi kun er ved begyndelsen af den rejse, som skal sikre, at museerne bliver en markant bidragsyder til samfundets samlede bæredygtige omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Kjeld Jensen

Museumsdirektør, Vardemuseerne, forperson, Organisationen Danske Museer
ph.d. i forhistorisk arkæologi (Aarhus Uni. 1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024