Mai Mercado
svarer
Peter Hummelgaard

Hvad er ministerens holdning til medlemshvervning ved hus- og gadeindsamling?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 98

Mener ministeren, at det er hensigtsmæssigt, at danskere, der i dag mødes af medlemshvervning ved hus- og gadeindsamling, ikke har ret til frit at kunne vælge mellem at støtte fast eller blive medlem af den pågældende indsamlingsorganisation?
Skriftlig begrundelse:
Ingen.

Svar fra mandag den 21. oktober 2024

Jeg har generelt stor sympati for de mange organisationer, som arbejder for at støtte almennyttige formål, og danskernes vilje til støtte op om organisationernes arbejde. Jeg mener samtidig, at de hensyn der ligger bag indsamlingsreglerne, herunder begrænsningen i adgangen til at foretage hus- og gadeindsamlinger, er tungtvejende. Disse regler giver mulighed for, at Indsamlingsnævnet kan føre tilsyn med, hvem der samler penge ind i Danmark, og reglerne er herudover med til at beskytte borgerne mod at blive opsøgt – både personligt og telefonisk – af indsamlende organisationer i et omfang, som kan virke generende.

Hvervning af medlemmer til en organisation anses ikke for at være en indsamling i indsamlingslovens forstand. Det gælder dog efter indsamlingsloven, at medlemshvervning ved personlig eller telefonisk henvendelse – selvom det ikke kræver en tilladelse – skal foregå i overensstemmelse med god indsamlingsskik. Dette skal ikke mindst ses i sammenhæng med, at det for den almindelige borger kan være vanskeligt at adskille medlemshvervning fra indsamlinger.

Det lovforslag fra 2014, der ligger til grund for indsamlingsloven, bygger på en betænkning fra Udvalget om revision af reglerne om offentlige indsamlinger. Udvalget fandt, at begrænsning af medlemshvervning ikke umiddelbart harmonerer med almindelige hensyn til foreningsfriheden.

Udvalget fandt bl.a. derfor, at der ikke bør gælde et forbud mod medlemshvervning på gaden eller ved telefoniske henvendelser.

Udvalget fandt på den anden side heller ikke grundlag for at udvide adgangen til at hverve medlemmer, så hvervning af medlemmer på gaden eller ved telefoniske henvendelser også kan omfatte opfordring til at give (yderligere) bidrag. En sådan »frigivelse« ville efter udvalgets opfattelse reelt betyde en afskaffelse af forbuddet mod gadeindsamlinger, således at der vil kunne rettes personlig henvendelse til folk på gaden eller pr. telefon med opfordringer til at yde bidrag, så længe det sker i forbindelse med et forsøg på at hverve medlemmer til en forening.

Det er min opfattelse, at de nuværende indsamlingsregler er hensigtsmæssige og udtryk for en rimelig balance mellem de forskellige involverede hensyn.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024