Debat

Rosa Lund: LGBT+-elevers mistrivsel kræver en målrettet indsats

Selvom mistrivsel heldigvis stadig er undtagelsen snarere end reglen for den brede gruppe af børn og unge, har det modsatte desværre altid været tilfældet for LGBT+-elever, skriver Rosa Lund.

Mistrivslen blandt LGBT+-elever skyldes i høj grad noget andet end den generelle mistrivsel, nemlig vedvarende homo- og transfobi, skriver Rosa Lund.
Mistrivslen blandt LGBT+-elever skyldes i høj grad noget andet end den generelle mistrivsel, nemlig vedvarende homo- og transfobi, skriver Rosa Lund.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Rosa Lund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For næsten præcis et år siden nedsatte regeringen oven i Pride en trivselskommission, der skulle komme med anbefalinger til, hvordan vi modarbejder den stigende mistrivsel blandt børn og unge.

Det er et vigtigt og kompliceret problem, som rammer i alle samfundets lag, og derfor skal det selvfølgelig undersøges bredt.

Alligevel er det bemærkelsesværdigt, at kommissionen ikke har fokus på nogle af de grupper, der mistrives allermest.

For selvom mistrivsel heldigvis stadig er undtagelsen snarere end reglen for den brede gruppe af børn og unge, har det modsatte desværre altid været tilfældet for LGBT+-elever, som bliver holdt udenfor og mobbet i klasseværelset og i skolegården.

LGBT+-elever mistrives

I hver skoleklasse sidder der én til to LGBT+-elever, som gennemsnitligt mistrives i langt højere grad end deres klassekammerater.

I hver skoleklasse sidder der én til to LGBT+-elever, som gennemsnitligt mistrives i højere grad end andre. 

Rosa Lund (EL)
Ligestillingsordfører

Tidligere på året påviste en rapport fra Vive, at hver fjerde LGBT+-elev har lav livstilfredshed og hver femte tegn på svær angst og depression, hvilket er cirka dobbelt så mange som blandt andre elever. Hver fjerde har udøvet selvskade i løbet af det seneste år.

Tallene er chokerende, men desværre ikke overraskende.

De ligger nemlig helt i tråd med tidligere undersøgelser af samme gruppe, som for eksempel har vist, at 24 procent af LGBT+-elever (mod syv procent af andre elever) slet ikke kan lide at gå i skole.

Står uden for fællesskabet

Den store mistrivsel blandt LGBT+-elever skyldes først og fremmest, at de ekskluderes af de fællesskaber, som vi ved er afgørende for børn og unges trivsel.

Det er da også et af trivselskommissionens fokuspunkter at styrke "fællesskaber og stærke relationer" for børn og unge.

Hvad der ikke bliver nævnt er, at børn har meget ulige forudsætninger for at indgå i fællesskaberne.

Læs også

Nogle, fordi de ikke har råd, andre, fordi de har et handicap, og LGBT+-elever, fordi de simpelthen bliver ekskluderet og mobbet af deres klassekammerater.

Over en tredjedel af LGBT+-elever føler sig ensomme i grundskolen. 35 procent oplever ifølge Vive at blive dårligt behandlet. Mere end ni ud af ti – det vil altså sige næsten alle – oplever homofobiske eller transfobiske skældsord, når de går i skole.

Fokus på LGBT+-elevers trivsel

Tallene understreger, at der er behov for et selvstændigt fokus på LGBT+-elevers trivsel.

Både fordi mistrivslen blandt denne gruppe er så stor, men også fordi den i høj grad skyldes noget andet end den generelle mistrivsel, nemlig vedvarende homo- og transfobi.

Det er ikke nok at fokusere på fællesskaber, hvis vi ikke ser på, hvad der gør dem ekskluderende for nogle børn og unge.  

Rosa Lund (EL)
Ligestillingsordfører

Det skal vi anerkende og modarbejde.

Det er nemlig ikke nok at fokusere på fællesskaber, hvis vi ikke ser på, hvad der gør dem ekskluderende for nogle børn og unge.

Det kræver, at det bliver italesat i klasselokalet, selvfølgelig særligt i seksualundervisningen, at det er helt normalt at være den, man er, og elske dem, man elsker, og at eksklusion og mobning på baggrund heraf selvfølgelig er helt uacceptabelt.

Det bør trivselskommissionen åbenlyst undersøge mulighederne for at inkludere i undervisningen, ligesom de bør se på behovet for opkvalificering af lærerne.

Samtidig bør vi inkludere spørgsmål fokuseret på LGBT+-elevers mistrivsel i de årlige trivselsundersøgelser og sikre antimobbestrategier med et eksplicit fokus på homo- og transfobi.

Ellers svigter trivselsdagsordenen den gruppe, der mistrives allermest.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024