Debat

Diversitetsrådgiver: Et kig i Heunickes kalender afslører, at ligestillingen drukner i de døde fjorde

Som ny miljø- og ligestillingsminister bærer Magnus Heunicke to kriser på sine skuldre: en katastrofal miljøpolitik og en usynlig ligestillingspolitik. Og ser man på ministerens officielle aktiviteter, er det ret tydeligt, hvilket område havets minister prioriterer højst, skriver Mette Nørr Gantzhorn.

Siden ministeroverdragelsen har Heunicke holdt én ligestillingsrelateret tale, og deltaget i én førstebehandling af ligestillingsloven, skriver Mette Nørr Gantzhorn. 
Siden ministeroverdragelsen har Heunicke holdt én ligestillingsrelateret tale, og deltaget i én førstebehandling af ligestillingsloven, skriver Mette Nørr Gantzhorn. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mandag 29. august fik Danmark en ny ligestillingsminister. Den 17. i rækken af ministre, der har fået ministeriet serveret som en vandrepokal eller Sorteper, alt efter smag og behag.

En heldig timing for den daværende ligestillingsminister Marie Bjerre, der ved ministerrokaden havde fået lagt sig ud med stort set alle meningsdannere indenfor LGBTQ+-bevægelsen, qua sin selvudnævnte position som fornuftens forsvarer overfor transkønnedes juridiske rettigheder.

Måske knapt så heldigt for "havets minister", Magnus Heunicke (S), som nu bærer to aber på sine skuldre: en katastrofal miljøpolitik og en usynlig ligestillingspolitik.

Hvis der var nogen, der tænkte, at en miljøminister i 2024 nok havde brug for lidt mere at rive i, så har de fortjent årets Jubeloptimistpris.

Ligestillingen bliver undergravet af miljøudfordringerne

Hvis man kigger i miljø- og ligestillingsministerens oversigt over officielle aktiviteter siden ministeroverdragelsen samt på, hvad der præsenteres på ministeriets hjemmeside, er det ret overskueligt at se, hvilket fokus der lægges på området

Således har ministeren holdt en tale 4. september ved GirlsTalks' 20-års jubilæum og ligeledes 22. oktober deltaget i Folketingets 1. behandling af forslag om regelforenkling af ligestillingsloven.

Slut prut.

Læs også

Jeg er slet ikke i tvivl om, at Magnus Heunicke godt ved, hvad han skal bruge sin arbejdstid til, og jeg vil gerne være den første til at anerkende, hvor vigtigt miljøområdet er for klodens overlevelse.

Det er ikke det, der er ærindet for dette indlæg. Tværtimod.

Jeg vil til gengæld gerne anfægte regeringens beslutning om overhovedet at kaste ligestillingsministeriet på Miljøministeriets brændende platform, som enhver kunne gennemskue ville betyde ingen handling, ingen fokus, ingen effekt.

Men er det virkelig det ambitionsniveau, regeringen har for ligestillingen i Danmark?

Både Heunicke og ligestillingen har fortjent bedre

På sin vis ville det være at foretrække, at regeringen meldte klart ud, at den mener ligestillingspolitikken i Danmark er så ubetydelig, at butikken lukker og slukker.

På den måde ville forventningsafstemningen være på plads, og ingen ville kaste længselsfulde blikke mod hverken ESG-rapportering, ligelønspolitik, mænds barselsorlov, transkønnedes juridiske rettigheder, EU-direktiver om løntransparens med mere.

Ligestillingsdebatten går ikke væk ved at forsøge at tie den ihjel eller drukne den i en død dansk fjord.

Mette Nørr Gantzhorn
Erhvervspsykolog, rådgiver og ejer af Humanicity

Alt andet er, og bliver, skueprocesser og pseudoarbejde.

Men det ville nok trods alt være en tand for åbenlyst, selv for landet, der stadig ligger 23 pladser efter vores nordiske naboer, når det kommer til ligestilling.

Det er det, der sker, når vi får bildt os selv og hinanden ind, at der ikke er et problem; at der ikke er forskel på mænds og kvinders vilkår i Danmark, at alle uanset køn, race og alder, har de samme muligheder og den gode gamle traver: at det er kvinderne selv, der ikke vil være ledere.

Ligestillingsdebatten går ikke væk ved at forsøge at tie den ihjel eller drukne den i en død dansk fjord, men Magnus Heunicke går et skudsmål i møde som endnu en minister, "der desværre er gået for i dag", når ligestillingen kalder.

Jeg mener oprigtigt, at både han, landet og ligestillingen har fortjent bedre.

At det er på tide at lade cirkusjongløren svinge med færre tallerkner, og i stedet få gennemført bare nogle få af de målsætninger, der er så hårdt brug for.

Vi skal have alle, og alle slags, talenter på dækket. Vi skal have justeret vores kollektive ubevidste bias om lighed, og vi skal indædt modarbejde de tendenser, der taler til det lille i mennesker.

Jeg vil stærkt opfordre regeringen til at lade en anden overtage de løse tøjler, og få sat ligestillingen på ret kurs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024