Debat

Kommitteret for Hjemmeværnet: Frivillighed er en grundsten, men den er ikke gratis

Vi betaler ikke i kroner og ører for frivilligt arbejde, men det betyder ikke, at det er gratis. Derfor skal vi anerkende frivillige og give dem gode vilkår, skriver kommitteret for Hjemmeværnet Hans Andersen.

Frivillighed må aldrig blive taget for givet. Den kræver hårdt arbejde, ressourcer og frem for alt anerkendelse, skriver Hans Andersen.
Frivillighed må aldrig blive taget for givet. Den kræver hårdt arbejde, ressourcer og frem for alt anerkendelse, skriver Hans Andersen.Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Hans Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det danske samfund er på mange måder bygget op af og med frivillighed.

Cirka syv ud af ti danskere arbejder eller har arbejdet frivilligt, og 12 procent af danskere vil gerne arbejde frivilligt i endnu højere grad. Det viser tal fra Epinions undersøgelse af frivillighedspotentialet i den danske befolkning fra 2022.

Fordi frivillighed er så essentiel for sammenhængskraften i det danske samfund, er vi i Hjemmeværnet i konkurrence med alle de andre frivillige organisationer.

Men det er faktisk en positiv konkurrence, som jeg ser det. For når danskerne bruger deres dyrebare fritid på at arbejde frivilligt, er oplevelsen som frivillig uhyre vigtig.

Derfor skal vi lægge os i selen for at levere en positiv oplevelse.

Frivillighed skal være fritiden værd

Vi betaler måske ikke i kroner og ører for frivilligt arbejde, men det betyder bestemt ikke, at det er gratis. Vi skal investere i frivillighed både i Hjemmeværnet og i de andre frivillige organisationer, men så sandelig også som samfund.

Vi skal investere i, at den frivillige kan have fokus på opgaven.

Hans Andersen (V)
Kommitteret, Hjemmeværnet og medlem af Folketinget

Jeg er selv frivillig og ved af egen erfaring, at som frivillig kommer du for at løse en opgave – måske for at få en oplevelse, nye kompetencer, eller fordi du gerne vil være med til at gøre en forskel.

Som kommitteret i Hjemmeværnet arbejder jeg målrettet sammen med chefen for Hjemmeværnet for at give de frivillige soldater i Hjemmeværnet de bedste vilkår at være frivillige under.

Vi skal investere i, at den frivillige kan have fokus på opgaven.

Det skal være "nemt" at være frivillig, og man skal ikke opleve en masse benspænd i form af eksempelvis administrativt arbejde. Vores frivillige skal føle, at opgaverne for Hjemmeværnet er deres dyrebare fritid værd.

Frivillighedens DNA

På mange måder er det allerede attraktivt at være frivillig i Hjemmeværnet.

Man får kompetencer, som også kan bruges i det civile liv, unikke oplevelser, et solidt fællesskab og muligheden for at gøre den berømte forskel, når man er med til at løse opgaver – uanset om det er bevogtning af amerikansk materiel på vej gennem Danmark eller overvågning fra luften eller på vandet.

Læs også

Frivillighed er som udgangspunkt ulønnet – det ligger i frivillighedens DNA. Men det kan alligevel være relevant at kigge på, hvordan frivilligheden i Danmark anerkendes.

For der er forskel på, om man arbejder frivilligt i en time eller tre dage i træk, og det skal der tages hensyn til for at kunne fastholde nutidens og fremtidens frivillige.

I takt med at den globale sikkerhedssituation udvikler sig, er der et stigende behov for flere frivillige soldater til at løse de stadigt flere vigtige militære opgaver såsom værtsnationsstøtte til allierede styrker under forskydning gennem Danmark, styrkelse af Forsvarets og politiets opgaveløsning og internationale opgaver.

Forbered os på fremtidens frivillighed

Ligesom andre frivillige organisationer har vi derfor en vigtig opgave i at tiltrække nye frivillige, men også i at bevare tilknytningen til Hjemmeværnet blandt vores nuværende frivillige soldater.

Vores fælles opgave er at forberede os på og tilpasse os fremtidens frivillighed. 

Hans Andersen (V)
Kommitteret, Hjemmeværnet og medlem af Folketinget

Her er det essentielt at give dem gode vilkår at være frivillige under, så vi kan fastholde dem i længere tid.

Men Hjemmeværnet er ikke alene om det. Der findes cirka 100.000 frivillige organisationer og foreninger i Danmark. Og i fællesskab er de og deres mange frivillige med til at binde Danmark sammen.

Men vi må aldrig tage frivilligheden for givet. Den kræver hårdt arbejde, ressourcer og frem for alt anerkendelse. Og det skal vi som frivillige organisationer – men også som samfund – investere i.

Vores fælles opgave er at forberede os på og tilpasse os fremtidens frivillighed. Vi skal blive bedre til at vidensdele og udnytte den positive konkurrence mellem frivillige organisationer og dermed skabe de bedste vilkår for frivilligheden.

For frivilligheden er en grundsten i Danmark, men den er ikke gratis.

Tak til alle jer, som gør en forskel for det store danske fællesskab ved at investere jeres fritid i frivillighedens tegn.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024