Debat

WeShelter: Hjemløse og socialt udsatte lgbt+-personer fortjener mere målrettet hjælp

Diskrimination, vold og manglende forståelse er hverdagen for mange hjemløse og socialt udsatte lgbt+-personer. Både i livet på gaden og når de søger hjælp på sociale og psykiatriske tilbud, skriver Anita Damkjær Eriksen og Ole Abildgaard Mikkelsen fra WeShelter.

Vi ser et stort behov for at udvikle og afprøve specialiserede tilbud som supplement til de eksisterende tilbud, skriver Anita Damkjær Eriksen og Ole Abildgaard Mikkelsen.
Vi ser et stort behov for at udvikle og afprøve specialiserede tilbud som supplement til de eksisterende tilbud, skriver Anita Damkjær Eriksen og Ole Abildgaard Mikkelsen.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Anita Damkjær Eriksen
Ole Abildgaard Mikkelsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Snart går tusindvis af københavnere på gaden for at fejre mangfoldigheden og kæmpe for retten til at elske og leve – frit og i tryghed. For socialt udsatte lgbt+-personer er der ekstra meget at kæmpe for.

I WeShelters arbejde blandt hjemløse og andre socialt udsatte lgbt+-personer møder vi alt for mange medmennesker, der fortæller om at opleve diskrimination, vold og trusler om vold.

Både i livet på gaden, på landets herberger, i kontakten med psykiatrien og når de søger hjælp på andre former for sociale tilbud. Samtidig fortæller mange hjemløse og socialt udsatte lgbt+-personer om dyb ensomhed og social isolation.

Lad os dele et par eksempler fra virkeligheden.

Diskrimination en del af hverdagen

En transperson fortæller om et liv i hjemløshed efter at være blevet smidt ud hjemmefra af sin stærkt troende familie. Personen lever på gaden og ønsker ikke flere ophold på et herberg efter at være blevet truet med voldtægt under tidligere ophold. Da personen endelig får tilbud om en bolig, bliver tilbuddet trukket tilbage, da udlejer finder ud af, at den nye lejer er transperson. 

Hjemløse og andre socialt udsatte LGBT+-personer har samme behov for et frit og trygt liv som alle andre mennesker.

Anita Damkjær Eriksen og Ole Abildgaard Mikkelsen
Hhv. programchef, WeShelters LGBT+-program og direktør, WeShelter

En anden hjemløs transperson fortæller om diskrimination fra både beboere og ansatte på et herberg. Nogle af de andre beboere truer med vold og råber ukvemsord. De ansatte afviser at bruge personens selvvalgte navn og anerkender ikke personens kønsidentitet.

Personen vælger som udvej at leve under åben himmel for at slippe væk fra diskrimination, trusler, ukvemsord og manglende anerkendelse.

En homoseksuel mand er langt om længe kommet ud af et liv med rusmidler og hjemløshed. Han føler sig uden for på de sociale tilbud, han benytter sig af. Han fortæller om ikke at passe ind hverken blandt andre mennesker med hjemløse-erfaring eller blandt andre lgbt+-personer.

Begge steder skiller han sig ud, og han lever i dyb ensomhed.

Usikkerhed blandt fagpersoner

Fagpersoner fra herberger, væresteder og psykiatri fortæller os om faglig usikkerhed, når det kommer til at hjælpe hjemløse og socialt udsatte lgbt+-personer.

Samtidig er der tydeligvis behov for mere viden om for eksempel trans-specifik sundhed, henvisningsmuligheder, hiv-forebyggelse og stimulanser, som er hyppigt brugte blandt nogle lgbt+-personer.

Læs også

Med vores erfaringer fra arbejdet blandt hjemløse og andre socialt udsatte lgbt+-personer, er vi ikke i tvivl om, at der er brug for at skabe social forandring for målgruppen. Nøglen er socialpolitisk handling af Folketinget, kommuner og regioner.

Skab viden om hjemløse lgbt+-personer

Kigger vi i de danske statistikker på sundhedsområdet, viser de blandt andet en højere forekomst af psykiske lidelser, selvmordsforsøg og rusmidler blandt lgbt+-personer.

Desværre er der ingen tal på, hvor mange lgbt+-personer, der lever i hjemløshed i Danmark eller systematisk viden om deres levevilkår. Men undersøgelser fra andre europæiske lande viser klart, at lgbt+-personer er overrepræsenterede i hjemløsestatistikkerne.

Det hører ingen steder hjemme, at nogle hjemløse og socialt udsatte LGBT+-personer skal frygte at søge hjælp.

Anita Damkjær Eriksen og Ole Abildgaard Mikkelsen
Hhv. programchef, WeShelters LGBT+-program og direktør, WeShelter

Politikerne skal derfor prioritere at tilvejebringe viden om antallet af hjemløse lgbt+-personer og om deres levevilkår, udfordringer og oplevelser fra mødet med hjælpesystemet. Der mangler også viden om de faktorer, der er med til at bringe lgbt+-personer ud i hjemløshed.

Der er også brug for prioritering af kompetenceudvikling blandt fagpersoner, der møder hjemløse og andre socialt udsatte lgbt+-personer i deres arbejde. Så der kommer styr på begreberne, så vidensniveauet løftes, og så fagpersonerne styrkes i at skabe inkluderende sociale tilbud.

På den måde kan det sociale arbejde blive baseret på faglighed fremfor på personlige synsninger præget af den enkeltes sympatier og antipatier over for denne samfundsgruppe.

Afprøv specialiserede tilbud

I dag er der kun meget få specialiserede tilbud på social og psykiatriområdet, der er målrettet hjemløse og andre socialt udsatte lgbt+-personer.

Vi ser et stort behov for at udvikle og afprøve specialiserede tilbud som supplement til de eksisterende tilbud. Det kan eksempelvis være et værested eller et herberg med lgbt+-profil eller flere ensomhedsbekæmpende indsatser, der giver hjemløse og socialt udsatte lgbt+-personer mulighed for at blive den del af et inkluderende fællesskab, hvor kombinationen af lgbt+-status og udsathed ikke udelukker dem.

Læs også

En særskilt pointe er desuden, at mennesker med levet erfaring skal involveres i både videnarbejde, kompetenceudvikling og udvikling af specialiserede tilbud.

Fra vores arbejde blandt hjemløse og socialt udsatte lgbt+-personer står det klart, at kvaliteten øges, når de mennesker det hele handler om, er involveret i at udvikle viden og nye løsninger.

Samme behov for tryghed som alle andre

Hjemløse og andre socialt udsatte lgbt+-personer har samme behov for et frit og trygt liv som alle andre mennesker – uanset om de har tag over hovedet og sociale eller psykiske vanskeligheder eller ej. Og uanset hvem de går i seng med, og hvem de er.

Det hører ingen steder hjemme, at nogle hjemløse og socialt udsatte lgbt+-personer skal frygte at søge hjælp, fordi de er bange for at blive mødt med diskrimination eller manglende anerkendelse.

Derfor skal socialpolitikken have en omgang med regnbuefarverne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anita Damkjær Eriksen

Programchef, WeShelter

Ole Abildgaard Mikkelsen

Direktør, WeShelter, Fonden Missionen blandt Hjemløse
Cand.scient.soc (RUC, 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024