Flertal kræver skærpet straf for offentligt datasjusk

PERSONDATA: Offentlige myndigheder skal kunne straffes, hvis de bryder med reglerne for datasikkerhed. Det mener et flertal i Folketinget, der vil holde regeringen fast på kravet. 

Justitsminister Søren Pind (V) skal snart drøfte en række tiltag til at styrke datasikkerheden med Folketingets partier.
Justitsminister Søren Pind (V) skal snart drøfte en række tiltag til at styrke datasikkerheden med Folketingets partier.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/ Scanpix
Kim Rosenkilde

Hvis private virksomheder får bøder, så skal det offentlige helt klart også have det. Det holder vi fast ved.

Jan Rytkær Callesen (DF)
IT-ordfører

Private virksomheder har udsigt til at kunne få et gevaldigt økonomisk rap over fingrene, hvis ikke de overholder reglerne for opbevaring og håndtering af personfølsomme oplysninger.

For offentlige myndigheder udløser den samme forseelse kun en løftet pegefinger fra Datatilsynet, og sådan overvejer regeringen at fortsætte.

Men den går ikke, lyder det fra et solidt flertal i Folketinget. Sanktionerne ved brud på datalovgivningen skal øges, og offentlige myndigheder skal sidestilles med private.

Dokumentation

Derfor vil Pind ikke straffe offentlige som private

I et svar til Folketingets Retsudvalg forklarer justitsminister Søren Pind argumenterne for ikke at straffe offentlige myndigheder på lige fod med private virksomheder med eksempelvis bøder:

"Som argumenter mod strafansvar for offentlige myndigheder er det generelt bl.a. blevet anført:"

  • at en bøde til en statslig myndighed kan siges at være uden præventiv værdi, idet bøden tilfalder statskassen,
  • at offentlige myndigheder i modsætning til den private sektor ved grundloven og lovgivningen i øvrigt er pålagt at udføre bestemte opgaver,
  • at en myndighed derfor ikke uden videre blot kan standse sin virksomhed for derved straks at bringe en eventuel ulovlig tilstand til ophør,
  • at de bevillingsretlige regler indebærer, at en myndighed ikke uden videre kan skaffe midler til at afhjælpe en ulovlig tilstand, hvis der ikke er mulighed herfor inden for de økonomiske rammer, der er stillet til rådighed,
  • samt at der inden for den offentlige sektor gælder særlige regler om fordeling af ansvar, ligesom det er en tjenestepligt at overholde retsregler, herunder også regler, der er strafferetligt sanktioneret.

Justitsministeriets anfører dog, at statslige myndigheder og kommunerne kan straffes, hvis en overtrædelse sker i forbindelse med ”udøvelse af virksomhed, som svarer til eller kan sidestilles med virksomhed udøvet af private.”

"(Det) skyldes hensynet til i henseende til straf at ligestille offentlige myndigheder med private aktieselskaber mv., når myndighederne udøver virksomhed af samme art."

"Det ville således være utilfredsstillende, hvis en offentlig myndighed kunne overtræde lovgivningen og gå fri for straf i tilfælde, hvor en tilsvarende overtrædelse begået af en privat virksomhed ville medføre strafansvar."

"Justitsministeriet finder på den baggrund ikke, at offentlige myndigheder og private virksomheder bør gøres til genstand for samme sanktionsmuligheder."

Læs hele svaret fra justitsministeren (s. 15 - 17)


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024