IBM: Tech-branchen og forbrugerne skal ændre adfærd for klimaets skyld
Teknologi fylder for meget i vores CO2-regnskab. Men allerede nu kan branchen træffe en række bæredygtige valg, ligesom bevidste forbrugere kan skubbe i den rigtige retning, skriver Thomas Kovsted.
Thomas Kovsted
Adm. direktør, IBM DanmarkHidtil har krav til bæredygtighed i industrien fokuseret på traditionelle produktionsvirksomheder, landbrug og transport. It-sektoren er derimod blevet anset som bærende aktør i løsning af klimaudfordringer, men nu peger en anklagende finger mod tech-branchen selv som klimasynder.
Op mod tre til fire procent af verdens CO2-udledning stammer nemlig fra tech-branchen – fra fremstilling, drift, vedligeholdelse og afvikling/genanvendelse af it-enheder, og fortsat digitalisering forøger mængden af data, der bliver produceret, opbevaret og håndteret, og det hele øger strømforbruget.
Digitale løsninger er på den ene side en forudsætning for samfundets fortsatte udvikling og bidrager til løsninger på de største af vores samfundsudfordringer, men på den anden side er det nu blevet erkendt, at også tech-industrien er medansvarlig for klimaudfordringerne. Så en ting er at bruge teknologi til at gøre verden grønnere, men teknologiske løsninger skal også selv være grønne.
Indstilling og adfærd skal ændres
"Hvad gør vi?" spørger de teknologiansvarlige ude i virksomhederne, når bestyrelsen pludselig også kræver bæredygtig it-drift. Løsningen er ”responsible computing”, og første oplagte handling er at forårsrengøre eksisterende it-arkitektur og erstatte de tungeste energiforbrugende systemer.
Den næste er at stille krav til leverandører om at levere it-løsninger, der kan dokumentere bæredygtighed, miljøhensyn og energiforbrug, før en kontrakt underskrives. Det burde gælde for både private og offentlige indkøbere.
Der bør også stilles krav til, at tech-leverandører fokuserer på at kunne forlænge levetiden af produkter og komponenter
Thomas Kovsted
Administrerende direktør, IBM Danmark
Hver en komponent i nutidens informationsteknologi – fra den mindste chip til det største datacenter – er ansvarlig for en CO2-belastning. Derfor skal teknologibranchen selv og alle forbrugere af teknologi ændre både indstilling og adfærd, så klimabelastningen reduceres.
Men beslutningen om at gøre it-sektoren mere grøn bør i virkeligheden tages lang tid før, produkter og løsninger rammer markedet. Produktdesign og produktion er nemlig primære områder, der kan begrænse tech-branchens negative påvirkning af miljøet. Innovativt design handler i stigende grad også om bæredygtighed.
Eksempelvis kan chips gøres mere energieffektive. En enkelt chips klimapåvirkning regnes måske ikke for at være vigtig, men den bør så blive ganget op med et par millioner, for det er målestokken, og så står det måske klart, at vi også på mikroniveau kan opnå signifikante forbedringer.
Overforbrug belaster klimaet unødigt
Mange applikationer forbruger i dag langt mere energi, end de behøver, fordi de er udviklet i skarp konkurrence for at komme først på markedet og ikke siden moderniseret. De kan med store samfundsfordele udskiftes og fremover designes med bæredygtighed for øje.
Materialevalg og genanvendelige komponenter er afgørende, og der bør også stilles krav til, at tech-leverandører fokuserer på at kunne forlænge levetiden af produkter og komponenter. Og brug og overforbrug af data belaster klimaet helt unødigt, for evner enheder eksempelvis at gå i ”sleep mode” og kun bruge energi, når data hentes, anvendes eller gemmes, så systemerne ikke konstant står standby, så kan vi også her reducere strømforbruget.
Endelig er der store gevinster at hente ved at tænke langsigtet, når fremtidens it-infrastruktur designes. Det er på tide, at it-branchen for alvor zoomer ind på grøn teknologi og bæredygtig it-arkitektur. Hvis sektoren derudover bliver skubbet på vej af krav om dokumenterede bæredygtighedseffekter fra særligt indkøbere, men også samfundet generelt, så kan vi sammen komme hurtigere i mål.