Debat

Karen Ellemann: Vi skal have en fælles nordisk fremtid med kunstig intelligens

Vi skal fremme innovation, sikre adgang til nødvendige kompetencer og udvikle en AI-infrastruktur, der både er effektiv og bæredygtig, skriver Karen Ellemann, der er generalsekretær for Nordisk Ministerråd. 

Norden har muligheden for at lede udviklingen af ansvarlig AI og også muligheden for at gøre det.<br>
Norden har muligheden for at lede udviklingen af ansvarlig AI og også muligheden for at gøre det.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karen Ellemann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi befinder os midt i en digital revolution.

I Norden er vi 28 millioner indbyggere, og hvis vi inkluderer de baltiske lande, er vi 35 millioner, hvilket gør os til den tiende største økonomi globalt.

AI kan kun lykkes, hvis den er ansvarlig og transparent, og det betyder, at vi skal have robuste og demokratiske rammer på plads.

Karen Ellemann
Generalsekretær, Nordisk Ministerråd

Vi har et unikt udgangspunkt for at forme fremtiden for kunstig intelligens (AI).

Vores succes bør måles på, at vi gør det på en måde, der ikke kun gavner vores egne samfund, men også hjælper med at sætte standarden globalt.

Udviklingen af AI går hurtigt og påvirker mange sektorer. Derfor er det kritisk, at vi som en region med stærke demokratiske værdier og høj tillid til vores institutioner tager en ledende rolle i denne udvikling.

En region med et unikt udgangspunkt

Vores region har længe været kendt for at være i front for digital innovation. Vi har et vitalt teknologisk økosystem, forskning i verdensklasse inden for AI og en veluddannet befolkning.

Formålsdrevet innovation med mennesket i centrum hvor demokratiske værdier og fælles samfundsansvar er grundlæggende principper har præget vores region.

Dette giver os ikke kun muligheden for at lede udviklingen af ansvarlig AI, men også en forpligtelse til at gøre det.

For mindre end et år siden underskrev de nordiske statsministre erklæringen om nordisk digital resiliens.

Læs også

Erklæringen understreger, at vores højt digitaliserede samfund og fælles værdier sætter os i en unik position til at håndtere både de udfordringer og muligheder, som AI bringer med sig.

Samarbejde på tværs af landegrænser og sektorer er afgørende for at udnytte dette potentiale.

De første skridt er allerede taget med forprojektet om et New Nordics AI-center, som bygger på anbefalinger fra Nordic Ethical AI Expert Group.

Selvom AI har et enormt potentiale, er der også betydelige udfordringer, som f.eks. adgang til talent og kompetencer.

Mangler specialister

Allerede i dag oplever vi en mangel på specialister inden for AI, og behovet for avanceret viden om data er større end nogensinde.

Uddannelsessektoren skal tilpasses for at imødekomme disse behov, samtidig med at vi skal sikre, at der er mangfoldighed i AI-kompetencerne, både når det gælder køn, etnicitet og baggrund.

Lad os tage ansvar og sikre, at den nordisk-baltiske region går forrest som et eksempel på, hvordan AI kan udvikles og anvendes på en måde, der gavner både samfundet og menneskeheden som helhed.

Karen Ellemann
Generalsekretær, Nordisk Ministerråd

En anden kritisk faktor er data.

Vores region har højkvalitets datasæt både i offentlig og privat sektor, men der er betydelige tekniske og juridiske barrierer, som hindrer effektiv dataudveksling og anvendelse på tværs af landegrænser.

For at kunne skalere AI-løsninger og maksimere deres potentiale, skal vi styrke samarbejdet om sikker dataudveksling og sikre en bæredygtig AI-infrastruktur, som støtter innovation uden at underminere vores ambitiøse klimamål.

Den nye EU-lovgivning for AI stiller allerede høje krav til regulering.

Det er derfor vigtigt, at implementeringen i Norden sker på en harmoniseret måde, samtidig med at vi skal undgå overregulering, som kan hæmme innovation.

AI kan kun lykkes, hvis den er ansvarlig og transparent, og det betyder, at vi skal have robuste og demokratiske rammer på plads.

En fælles vision for 2030

Vi ønsker en nordisk AI-vision for 2030, hvor vores region skal være verdensførende i at anvende AI i stor skala med konkrete fordele for både vores borgere og virksomheder.

Vi skal være bedst til at anvende ansvarlig AI for at styrke vores virksomheders globale konkurrenceevne, forbedre offentlige tjenester, skabe nye videnskabelige gennembrud, accelerere den grønne omstilling og opretholde cybersikkerheden og modstandsdygtigheden i vores demokratiske samfund.

Forslaget på en sådan vision blev diskuteret fredag den 30. august, da højtstående beslutningstagere fra privat og offentlig sektor mødte nordiske og baltiske ministre i Folketinget.

Læs også

Hvor det lander vil vise sig. Uanset er Nordisk Ministerråd stolt af at kunne være en platform for tæt samarbejde på tværs af sektorer og landegrænser.

Vi skal fremme innovation, sikre adgang til nødvendige kompetencer og udvikle en AI-infrastruktur, der både er effektiv og bæredygtig.

Dette er en enorm udfordring, men også en unik mulighed for vores region til at lede den globale AI-revolution.

Lad os tage ansvar og sikre, at den nordisk-baltiske region går forrest som et eksempel på, hvordan AI kan udvikles og anvendes på en måde, der gavner både samfundet og menneskeheden som helhed.

Sammen kan vi forme fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024