Nick Hækkerup forsvarede embedsværket i samråd om mangelfulde teledata

SAMRÅD: På trods af "kritisable fejl" i sagen om mangelfulde teledata kommer der ikke til at ske fyringer i embedsværket. Sådan lød det under et samråd fra Nick Hækkerup, der samtidig afviser, at Barbara Bertelsens jobskifte skyldes den pågældende skandale.  

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Selvom embedsværkets håndtering af skandalen om fejl i teledata må betegnes som "dybt kritisabel", er der ikke grundlag for at holde nogen medarbejdere personligt ansvarlig.

Sådan lød budskabet fra justitsminister Nick Hækkerup, da han i et åbent samråd torsdag blev bedt om at forklare, hvorfor justitsministeren først blev orienteret om sagen flere måneder efter, at Rigspolitiet blev bekendt med de systematiske fejl.

Især Venstre pressede på for at få ministeren til at stille personer til ansvar, men Nick Hækkerup afviste, at det er nødvendigt.

"Jeg synes, det er vigtigt, at vi har en kultur, hvor man ikke er motiveret til at skjule fejl, fordi man er bange for, at hammeren falder. Vi skal have en åbenhedskultur, hvor man kommer med fejl og lærer af de fejl, der bliver begået," sagde ministeren.

Der må sidde efterladte til ofre tilbage og tænke, at det er underligt, at man fra politisk hold nu bare vælger at se fremad.

Inger Støjberg (V)
Retsordfører

På trods af det var han dog ikke bleg for at betone sagens alvorlighed.

"Det her er én af de situationer, hvor jeg oprigtigt synes, det er beklageligt, at departementet ikke på et tidligere tidspunkt udviste større initiativ i forhold til at sikre, at der skete fremdrift i myndighedernes afklaring af sagen," sagde ministeren som svar på, hvorfor planlagte møder mellem Justitsministeriet og Rigspolitiet 27. marts og 4. april begge blev aflyst og udskudt til 26. april.

Hækkerup bebrejder ikke departementschef
I løbet af samrådet, som noget utraditionelt blev afholdt uden tidsmæssig bagkant, blev der især sat fokus på departementets langsomme ageren i skandalen, der havde som konsekvens, at Rigsadvokaten i efteråret midlertidigt måtte stoppe brugen af teledata i straffesager.

"I skattevæsenet havde man en mand, der hed Svend. I Socialministeriet havde man Britta. Hos Rigspolitiet har man haft Bettina. Her i Justitsministeriet har man teledatasagen. Fælles for alle disse sager er, at der ikke er nogen overordnede, der har noget ledelsesansvar," lød det fra Venstres Preben Bang Henriksen, der blev bakket op af retsordfører Inger Støjberg (V):

"Hvorfor har man ikke en interesse i at få gravet lidt dybere i den her sag? Det trænger vi til. Der er ofre i den her sag. Det er ikke små forbrydelser, vi taler om. Der må sidde efterladte til ofre tilbage og tænke, at det er underligt, at man fra politisk hold nu bare vælger at se fremad," sagde Inger Støjberg.

Direkte adspurgt af Alternativets retsordfører, Sikandar Siddique, afviste ministeren dog, at tidligere departementschef i Justitsministeriet Barbara Bertelsens nylige jobskifte til Statsministeriet skal ses som et tiltag, der skal sikre vidensdeling i departementet.

"Det kom noget bag på mig, at jeg skulle have ny departementschef. Lad mig bare sige det. Havde jeg gerne beholdt Barbara? Ja, det havde jeg gerne. Kommer der en ny, dygtig og god departementschef? Ja, det gør der sikkert også," lød det fra ministeren.

Læs også

Minister vil ikke være bagklog
Gennem samrådet understregede Nick Hækkerup flere gange, at sagens langstrakte forløb kunne have været undgået, hvis departementet på et tidligere tidspunkt "havde skruet op for blusset" og alarmeret ministeren.

Som en gennemgående pointe slog ministeren dog også fast, at det "med den viden, vi har i dag" er nemt at være bagklog, når man vurderer forløbet.

"Man bliver nødt til at vurdere skridtene på de tidspunkter, de bliver taget, på baggrund af den oplysningsmængde, som der er. Det gælder i det hele taget i dansk politik, at vores blik er utroligt meget klarere i bakspejlet end ud ad forruden. Det gælder også her," sagde ministeren, der samtidig tilføjede, at dette ikke skulle betragtes som en undskyldning for departementet.

Nick Hækkerup var dog heller ikke bleg for en munter bemærkning, da han fortalte, hvordan der var gået cirka 0,8 sekunder fra han tiltrådte som minister, til han fik stukket sagen om teleskandalen i hænderne.

"Jeg tror, at Søren Pape har fløjtet, da han gik afsted den dag. Ikke noget ondt sagt om Søren," lød det fra ministeren, der på lige fod med de omkringsiddende ordførere for et øjeblik havde svært ved at holde latteren tilbage.

Initiativer skal genskabe tillid
Flere gange under samrådet fremhævede Nick Hækkerup, at man har taget ved lære af forløbet, og at man på den baggrund i oktober valgte at iværksætte 16 initiativer, der skal genskabe tilliden til politiets brug af tekniske efterforskningsmidler og beviser.

Og ministeren fik da også ros med på vejen fra blandt andre Radikale og SF for at anerkende, at departementet skulle være gået videre med deres viden om fejl i teledata langt tidligere i processen.

Siden fejlene i teledata blev offentliggjort, har der været tale om mere end 10.776 straffesager, som risikerer at skulle gå om. Nick Hækkerup hæftede sig under samrådet ved, at den bagudrettede gennemgang af sagens forløb endnu ikke havde givet anledning til, at en konkret straffesag skal genoptages.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Preben Bang Henriksen

MF (V), advokat (H)
cand.jur. (Aarhus Uni. 1979)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024