Debat

Teleaktører: Cybertruslen bliver konstant større, men rammevilkårene sidder fast i fortiden

De politiske rammer for telebranchen skal forbedres, hvis Danmark også i fremtiden skal have en sikker og bæredygtig digital infrastruktur i verdensklasse, skriver Lise Fuhr, Ulf Lund og Christian Fröhlich.

Det nye geopolitiske landskab kræver, at vi er mere modstandsdygtige, og at vi altid er et skridt foran aktører med onde hensigter og kan modstå de daglige angreb på vores kritiske digitale infrastrukturer. Et robust cybersikkerhedsnet under Danmark er altafgørende, skriver Lise Fuhr, Ulf Lund og Christian Fröhlich. Arkivfoto.
Det nye geopolitiske landskab kræver, at vi er mere modstandsdygtige, og at vi altid er et skridt foran aktører med onde hensigter og kan modstå de daglige angreb på vores kritiske digitale infrastrukturer. Et robust cybersikkerhedsnet under Danmark er altafgørende, skriver Lise Fuhr, Ulf Lund og Christian Fröhlich. Arkivfoto.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den fremtidige konkurrenceevne og produktivitet for alle sektorer i vores samfund afhænger af avanceret digital infrastruktur og innovative tjenester.

Cybersikkerhed kræver store investeringer her og nu, og truslen bliver hele tiden større og mere avanceret.

Lise Fuhr, Ulf Lund & Christian Fröhlich
ETNO, Norlys & TDC NET.

Det betyder ikke kun, at der skal sikres digitale forbindelser af høj kvalitet for alle borgere og virksomheder, men også at der skal investeres massivt i nyeste teknologi, robuste digitale netværk og cybersikkerhed. Samtidig skal den digitale infrastruktur naturligvis også være grøn og bæredygtig.

Det nye geopolitiske landskab kræver, at vi er mere modstandsdygtige, og at vi altid er et skridt foran aktører med onde hensigter og kan modstå de daglige angreb på vores kritiske digitale infrastrukturer.

Cybersikkerhed kræver store investeringer her og nu, og truslen bliver hele tiden større og mere avanceret. Den seneste skærpede trusselsvurdering fra CFCS om øget risiko for destruktive angreb understreger alvoren.

Et robust cybersikkerhedsnet under Danmark er altafgørende.

Fem steder med behov for investeringer

Danmarks digitale infrastruktur har længe været helt i front, men den danske styrkeposition er ikke nogen selvfølge.

Gennem mange år har den danske telebranche samlet investeret op mod 10 milliarder kroner årligt, men i både Danmark og Europa ser investeringsvilligheden fremadrettet markant mindre lovende ud.

Teleindustrien bør fortsat investere massivt, hvis vi som konkurrencedygtigt land skal kunne følge med.

Det gælder særligt på fem punkter:

  1. Fortsat udrulning af fibernet og mobilnet til hele Danmark.
  2. Udvikling og opgradering af de digitale netværk med brug af blandt andet kunstig intelligens.
  3. Kapacitetsudbygning af netværk til at håndtere de markant stigende datamængder.
  4. Sikkerhed, herunder digital svindel, fysisk sikkerhed og cybersikkerhed.
  5. Bæredygtighed og grøn omstilling, så den digitale infrastruktur kan bidrage til betydelige reduktioner af branchens og danskernes klimaaftryk.

Der er her tale om investeringer for mange milliarder kroner. Frem mod 2030 skal der investeres mere end 60 milliarder kroner, hvis Danmark fortsat skal have en solid og tidssvarende digital infrastruktur.

Det svarer til cirka 20 procent af industriens samlede omsætning.

Læs også

Rammevilkår er afgørende for konkurrenceevne

For nylig har både EU-Kommissionen og den forhenværende italienske premierminister, Enrico Letta påpeget, at der er et presserende behov for flere og større investeringer i sektoren, hvis Europa også i fremtiden skal have en digital infrastruktur i verdensklasse.

Det er afgørende for konkurrenceevnen, at telesektoren kan levere den sikreste digitale infrastruktur til danskerne. Det kræver bedre rammer.

Lise Fuhr, Ulf Lund & Christian Fröhlich
ETNO, Norlys & TDC NET.

Samtidig har Tyskland og Frankrig netop meldt ud, at den nye EU-Kommission blandt andet bør arbejde for at sikre, at der i telesektoren gives mulighed for flere konsolideringer for at sikre stærkere teleselskaber, der kan håndtere fremtidens behov i forhold til cybersikkerhed og ny teknologiudvikling.

Udfordringen i dag er, at selskabernes afkast på tværs af Europa og i Danmark generelt er meget lavt. Det skyldes, at sektoren i stigende grad er udfordret af den høje inflation, højere renter, geopolitiske spændinger og øgede omkostninger til ny teknologi.

Det forringer selskabernes mulighed for at fortsætte de afgørende investeringer i kritisk infrastruktur.

Derfor vil vi appellere til, at man også herhjemme gentænker rammevilkårene for telesektoren.

I begyndelsen af 2025 forventes det, at politikerne vedtager en ny aftale for digital infrastruktur i Danmark. Samtidig er der lagt op til, at relevante EU-regler bliver genstand for forhandling i den kommende Kommissionsperiode under dansk formandskab.

Det bliver afgørende for vores konkurrencedygtighed som nation, at telesektoren kan levere den bedste og sikreste digitale infrastruktur til danskerne.

Det kræver bedre rammer til at løfte de massive investeringer, som opgaven kræver.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Fuhr

Generaldirektør, European Telecommunications Network Operators’ Association
cand.merc.jur. (Handelshøjskolen i København 1996), executive MBA (Copenhagen Business School 2009)

Ulf Lund

Direktør, Norlys
cand.jur.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024